Пловдивският Митрополит Николай освети Успение Богородично в с.Узунджово
Пловдивският Митрополит Николай освети Успение Богородично в с.Узунджово / netinfo

Стотици хора се стекоха на освещаването на реставрираната църква в село Узунджово “Успение Богородично”. То бе извършено от Негово Високо Преосвещенство Митрополит Николай.

“Успение Богородично” в село Узунджово е третата в България църква и е построена около 1500 година. 93 години по-късно е била разрушена и на нейно място е издигната турска джамия. През 1906 година Посолството на Турция преотстъпва сградата на България и започва преустройството й в християнски храм. През същата година е изграден олтара и част от орнаментите, характерни за православието.

Днес църквата отвори врати с реставрирани каменен градеж и пластична декорация по фасадите и с позлатен голям кръст върху купола. Реставрирана е и стенописната декорация, иконите и изработване на липсващите такива от иконостаса. Уникалното за църквата е Глаголичната молитва, за първи път резбована в България - дело на Уста Дарин Божков от Трявна.

Миналата година Община Хасково стартира основната реконструкция на църквата. 150 000 лева за външния ремонт бяха осигурени по програма Красива България. Над 200 000 лева от бюджета си общината отпусна за вътрешния ремонт.

Освен кмета на Хасково Георги Иванов, събитието уважиха областният управител Райна Йовчева и депутатът Иван Илчев.

След пет-часовото освещаване митрополит Николай освети и 12 казана с курбан, раздаден на хората, за които беше подготвена и празнична програма с народни песни и танци.