Ценностните системи на Вашингтон и Москва очевидно се различават, смята Тилърсън
Ценностните системи на Вашингтон и Москва очевидно се различават, смята Тилърсън / БГНЕС

Номинираният от Доналд Тръмп за държавен секретар Рекс Тилърсън заяви, че е разумно допускане да се смята, че руският президент Владимир Путин е бил в течение на намесата на страната му в президентските избори в САЩ през 2016 г., предаде Асошиейтед прес.

На изслушване в сенатската комисия за външни работи Тилърсън уточни, че не е имал достъп до подробната информация за руските кибератаки, но се е запознал с публикуваната миналата седмица декласифицирана разузнавателна информация за руската намеса.

Петролен магнат, удостоен с орден от Путин, става държавен секретар на САЩ

В отговор на въпрос от сенатора републиканец от Флорида Марко Рубио Тилърсън заяви, че не би окачествил Владимир Путин като "военнопрестъпник".

Рубио заяви, че предвид подкрепата на Русия за сирийския президент Башар Асад и бомбардировките в Алепо не би трябвало да е трудно човек да стигне до извода, че Путин е отговорен за военни престъпления.

Рубио добави, че има сериозни безпокойства за възможността Тилърсън да оглави американската дипломация.

Тилърсън заяви, че Русия не е имала законно право да анексира Крим през 2014 г. Той каза, че е щял да препоръча много по-твърда реакция от тази на администрацията на Обама.

Тилърсън: В НАТО с право се безпокоят от завръщането на Русия

"Ако Русия действа силово, това изисква пропорционална проява на сила, за да няма повече заграбване на територия", каза Тилърсън.

Тилърсън се обяви против наложените от САЩ санкции на Москва заради анексирането на Крим от Украйна. Тези санкции костваха на "Ексън Мобил" стотици милиони долари, отбелязва АП.

Тръмп: Ако Путин ме харесва, това е актив, а не пасив

Същевременно в отговор на въпрос дали смята, че сега е подходящ момент да се отменят санкциите срещу Русия, Тилърсън отговори, че би подкрепил запазване на тези санкции докато САЩ доразвият подхода си към тази страна, предаде Ройтерс.

Тилърсън заяви, че САЩ и Русия вероятно никога няма да станат приятели, противно на изразеното от Тръмп желание за сближаване с Москва, предаде Франс прес.

Ценностните системи на Вашингтон и Москва "очевидно се различават", призна той.

Източник: БТА