Каква е зимната обстановка във врачанска област
Каква е зимната обстановка във врачанска област / Дарик - архив

Областният управител на област Враца Малина Николова проведе заседание на Областния щаб за изпълнение на плана за защита при бедствия. На срещата присъстваха заместник - директорът на ОД на МВР - Враца Боян Тасков, началникът на отдел „Пътна полиция" - Враца Иван Коцев, Кирил Василев от Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението", Пламен Ганецовски от Областно пътно управление - Враца, Ирена Димитрова, експерт в ОПУ - Враца и Боян Иванов, представител на Център за спешна медицинска помощ. Заседанието бе свикано, за да бъде направена оценка на обстановката в област Враца.

„Областно пътно управление - Враца ефективно посрещна проблемите, свързани с усложнената зимна обстановка през изминалите дни". Това отчете в началото на заседанието Пламен Ганецовски. Вече са почистени и отворени всички пътища на територията на областта. Ограничен за движение на тежкотоварни автомобили над 12 т. е бил през изминалото денонощие главен път E-79 (I-1) в посока гр. Враца, като ограничението е отпаднало. За снегопочистване е спирано движението преди АЕЦ „Козлодуй". Пътят вече е почистен и отворен. Няма данни за снегонавявания и откъснати населени места. Цялата републиканска пътна мрежа на територията на областта е почистена и проходима при зимни условия. Най-често срещаният проблем, който възниква по време на снегопочистването, е некоректното отношение на водачи на МПС, за което своевременно е изисквано съдействие от органите на „Пътна полиция".

Иван Коцев поясни, че в отдел „Пътна полиция" не са постъпвали сигнали за инциденти и обстановката е нормална, като потокът на тирове е слаб. „Пътна полиция" разполага с 11 допълнителни дежурни екипа.

В Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението" също не е постъпвала информация за бедстващи хора или извънредни ситуации, както и за пострадали хора при битови пожари.

В Центъра за спешна медицинска дейност превантивно е задействан Плана за работа при усложнени зимни условия. Филиалите за спешна медицинска помощ на територията на областта работят без проблеми, не се е налагало да се използват допълнителни екипи и няма информация за бедстващи санитарни автомобили или граждани.

Обстановката в област Враца е нормална при зимни условия. В Областният съвет за сигурност не са постъпвали искания за съдействие от кметовете на общини, няма населени места без електрозахранване. Поддържа се постоянна връзка между териториалните звена на изпълнителната власт, ангажирани с отстраняването на проблемите, свързани с усложнената зимна обстановка.

Областният щаб за защита при бедствия апелира за повишено внимание при ниски температури и опасности от снегонавявания.