Учени готови да създадат копринена паяжина, която няма край
Учени готови да създадат копринена паяжина, която няма край / Thinkstock/Getty Images

Еластична, лека, биоразградима, биосъвместима и с по-голяма резистентност от тази на стоманата - учени оповестиха, че могат да създадат копринена паяжина, която на практика няма край, предаде АФП.

В резултат на дълга еволюция създадената копринена паяжина представлява влакно, което е 30 пъти по-тънко от човешкия косъм, по-яко е от стоманата и по-резистентно от кевлара. То е също евтино, биоразградимо и биосъвместимо, тъй като не предизвиква реакция на отхвърляне.

Подобни влакна биха могли да се използват в регенеративната медицина, но също в текстилната индустрия - за производство на бронежилетки, по-леки и по-резистентни тъкани, както и на ново поколение спортни облекла.

Отглеждането на паяци обаче е трудно заради склонността им да се разкъсват едни други.

Освен това производството им на копринени нишки е малко. За да ги произведат, паяците отделят протеинов разтвор, който изпращат в тесен канал. В него киселинността се променя и налягането се увеличава. Това води след себе си до синтез на протеини и производство на коприна.

"Създадохме копринен протеин въз основа на няколко вида паяци", поясни Ян Йохансон от Университета по аграрни науки в Упсала, Швеция. Според учените въпросният изкуствен копринен протеин може да бъде произведен в големи количества. "Всъщност разработихме нов апарат за плетене на паяжина, имитиращ pH промените, които паякът използва, за да произведе копринени нишки", отбеляза Йохансон.

Източник: БТА