Повдигнаха обвинение на Тотев за Зоокъта, кметът: Нямам основание да се притеснявам (ОБЗОР)
Повдигнаха обвинение на Тотев за Зоокъта, кметът: Нямам основание да се притеснявам (ОБЗОР) / Искра Койчева/ Дарик Пловдив, архив
Повдигнаха обвинение на Тотев за Зоокъта, кметът: Нямам основание да се притеснявам (ОБЗОР)
92034
Повдигнаха обвинение на Тотев за Зоокъта, кметът: Нямам основание да се притеснявам (ОБЗОР)
  • Повдигнаха обвинение на Тотев за Зоокъта, кметът: Нямам основание да се притеснявам (ОБЗОР)

Софийската градска прокуратура привлече като обвиняем кмета на Пловдив Иван Тотев за престъпление по служба, с което е нанесъл щети на общината в размер на 1 млн. лв. Лишаване от свобода от 3 до 10 години, както и отнемане на правото да заема държавна или обществена длъжност е присъдата, която може да получи Тотев, ако обвинението бъде доказано, съобщи говорителят на прокуратурата Зорница Таскова.

Към момента разследването срещу кмета на Пловдив е в начален етап, като е стартирало на 3 ноември. До момента са разпитани 14 свидетели. Делото е започнало в Окръжна прокуратурата в града под тепатата, но с постановление на главния прокурор Сотир Цацаров е преместено в Софийска градска прокуратура.

Случаят касае нарушение на Закона за обществените поръчки при строителството на новия зоопарк в града под тепетата. Според държавното обвинение, процедурата е проведена като пряко договаряне с изпълнителя в нарушение на Закона за обществените поръчки (ЗОП) - без одобрен идеен инвестиционен проект, без одобрена количествено – стойностна сметка и без издадено разрешение за строеж. Тези изисквания на закона не са били изпълнени и към момента на сключване на договора за строителство на „Зоокът“, Пловдив с изпълнителя - „Запрянови 03” ООД. Това Иван Тотев е сторил с цел да набави облага за търговското дружество в размер на 1 000 000 лв., в този размер е и щетата за община Пловдив, съобщиха още от СГП.

Самият Тотев заяви, че няма основание да се притеснява. Той не пожела да застане пред микрофона на Дарик, но беше категоричен, че няма да коментира повече, тъй като досъдебното производство продължава и ще изчака приключването му.

Георги Запрянов, собственик на фирмата, извършила строителството на зоопарка, отрече обвиненията и ги нарече политически.

Сигналът до прокуратурата беше подаден от Десислава Желязкова, бившия кмет на район „Западен“ където се и намира зоологическата градина. От Окръжна и Апелативна прокуратура в Пловдив отказаха да образуват досъдебно производство с мотив, че не са открити достатъчно данни за извършено престъпление. След обжалване на Желязкова, последва заключение на ВКП, според което при провеждането обществената поръчка за реконструкция и модернизация на зоологическата градина, са допуснати множество нарушения.

Днес Желязкова допусна, че има още замесени лица.

Разследването по досъдебното производство продължава.

Още подробности чуйте в разширения репортаж.