Деца отказват да тренират в баскетболния клуб в защита на своя треньор
Деца отказват да тренират в баскетболния клуб в защита на своя треньор / netinfo

Скандална ситуация в шуменския баскетболен клуб, след като ръководството реши да се раздели с треньора Димитър Чанков, който е наставник на отборите на деца до 14 и 16 години. В отворено писмо 27 деца родители и техните деца се изказват против отстраняването на Чанков и заявяват, че младите баскетболисти няма да тренират и участват в мачовете на клуба. В писмото те казват, че са изненадани от решението на Управителния съвет на клуба да се раздели с Димитър Чанков.

„До голяма степен това е изненада за нас, имайки предвид проведените срещи между състезателите, родители и УС в средата на месец октомври - 2016 г. На тези срещи г-н Ваньо Георгиев - председател на УС на БК заяви пред около 40 състезатели и техните родители, че смяна на треньора Чанков не е обсъждана и, че той ще тренира децата до края на състезателната година 2016/2017 г.", се казва в писмото.

Председателят на УС на клуба Ваньо Георгиев заяви, че клуба има достатъчно основания да вземе решение за раздяла с треньора Чанков. Като основен мотив той посочи липсата на съответен лиценз, която да позволява на Чанков да води отборите на подрастващите баскетболисти на шуменски клуб.

В писмото си, родителите казва още, следното:

„По наша информация нито един от треньорите /включително Димитър Чанков/ към момента на назначаването не е имал необходимия лиценз"

„Двама от треньорите /Янко Янков и Андрей Джамбазов/ са изпратени на курс за придобиване на необходимия лиценз"

„Единствено Треньорът Димитър Чанков /неизвестно защо/ не е изпратен на такъв курс, въпреки заявеното от него желание пред нас и пред УС на проведената среща през октомври - 2016 г".

„Нашето мнение, на състезателите и родителите е, че благодарение на работата на Чанков децата повишиха интереса си към баскетбола като спорт. Изградиха добър колектив, посещават тренировките и състезанията със желание. Дори тези, които не попадат в групата за конкретния мач!", се казва още в писмото.

Ваньо Георгиев заяви, че клуба не е длъжен да организира курсове за вземане на лиценз на някой от треньорите и че това е въпрос на лично решение. Той допълни още, че в момента клуба търси решение на въпроса, кой треньор да поеме отборите, ръководени от Чанков.

От ръководството на баскетболния клуб предстои да проведат заседание на Управителния съвет, на което да обсъдят така създалата се ситуация. Вероятно още се търси и среща с родителите на децата, тренирани от Чанков, които на този етап отказват да тренират повече с клуба.

Димитър Чанкова отказа коментар пред медиите за случая.