Ще достигне ли Dow Jones Industrial Average 20 000 пункта
Ще достигне ли Dow Jones Industrial Average 20 000 пункта / netinfo

Dow Jones Industrial Average в момента е оптимизмът на щатската икономика. Рекордно високият индекс достигна ниво над 19.000 пункта, което говори положително за развитието на икономиката отвъд океана. Компанията, превърнала се в синоним на фондовата борса и основен индекс на Уол Стрийт, отчита много добро развитие през последните седмици, което говори само по себе си за стабилност. Индексът води началото си още от края на XIX век като в него влизат 30 от най-стабилните и влиятелни компании в света.
Това че инерцията на покачване е толкова силна към момента и вероятно ще достигне до 20 000 пункта, показва че цените на акциите могат да се повишат значително в краткосрочен план.

Еуфорията на фондовите пазари след победата на Доналд Тръмп изглежда не е утихнала. Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average все още е над 19 хил. пункта, което е близо 5% под психологическата граница от 20 хил. пункта.

Ще достигне ли Dow Jones скоро 20-те хил. пункта или подемът след победата на Тръмп ще се превърне в спад?

Оптимистичната картина, която в момента се разгръща пред американския пазар, дава възможност за множество вложения, наблюдаваме икономическа стабилност и доверие във фондовата борса. Глобалната възможност за инвестиции, ще подобри нивата на БВП на САЩ, който в момента се движи във възходящ тренд, а с това спада и нивото на безработица, която през последната година се понижава.

Съдейки по последните макроикономически данни, които излязоха последната седмица за брутния вътрешен продукт (+3,2%) при очаквания от 3%, и данните за нивата на безработица в САЩ, която изненадващо се е понижила от 4,6% от 4,9% спрямо предходния месец. Като добавим и това, че в момента е сезонът на разпродажбите по магазините и всички приближаващи празници, които ще засилят печалбите на компаниите смело можем да заявим, че 20 000 пункта не е толкова далечна дестинация.

Стоян Стaнков - български бизнесмен, финансов анализатор и успешен трейдър на акции и суровини в България и Европа. В момента заема позицията Global Trader в RKJ Financial.