Ученичка от Павликени стана първенец по философия на България
Ученичка от Павликени стана първенец по философия на България / снимка: личен архив

Шампионът по философия сред учениците в България учи в Професионалната гимназия по аграрни технологии „Цанко Церковски“ в Павликени. Преди дни от участието си в Националната конференция по философия в Бургас се завърна групата ученици на училището, сред които и Верка Димитрова от 12 клас, която спечели първото място със своята презентация. Момичето от Павликени вече е била първенец на Областния кръг на олимпиадата по история през миналата година.

Над 100 ученици от цялата страна са взели участие в 18-то издание на конференцията. Тази година те са били разделени на секции по класове, за разлика от миналата, когато са били в две групи. Учиниците в 9, 10 и 11 клас са представили филисофско есе, а дванайсетокласниците – и презентация, която предварително са направили.
Темата на Верка е била „Човек трябва да носи хаос в душата си, за да може да роди танцуваща звезда“, цитат на немския философ Фридрих Ницше. „Опитах да покажа, че хаосът може да внесе положителни промени в живота на човек“, обяснява дванайсетокласничката.

„Обосновах се с философски определения за хаоса и чрез тях изложих своите дедуктивни умозаключения“, казва момичето. Тя е приложила метода на логическия квадрат, а с текста си е впечатлила журито. В хода на конференцията, всеки от учениците е можел да задава въпроси на връстниците си. „Тя впечатли журито с точните и ясни философски въпроси, които задаваше“, хвали я преподавателят й Цветелинка Гунева, чиито ученици по традиция достигат до областните кръгове на олимпиадите по гражданско образование.

„Философията ме привлече с това, че не е точна наука, а дава възможност на човек да изложи своите възгледи относно света и да търси и намери своята истина“, казва Верка, за която наистина философията е основата на всички науки.

Благовест Обрешков е другият ученик на ПГАТ „Цанко Церковски“, който се е явил на философската конференция с презентация „Красотата ще спаси света“.

Инициатор и традиционен домакин  на конференцията бе СОУ “Епископ Константин Преславски” – Бургас. Организатори са Община Бургас, РИО и училището-домакин.  Участниците се представят със свои есета, стихотворения, разкази, разсъждения и др. по зададени теми от предходната конференция. Работите се оценяват от компетентно жури по следните критерии: Философска образованост, убедителност, оригиналност и самостоятелност. Учениците представят и защитават своите разработки.