Посрещнахме Баба Марта с бяло и червено
Посрещнахме Баба Марта с бяло и червено / снимка: Sofia Photo Agency

Българите спазиха вековната традиция на мартениците, като се закичиха с бял и червен конец и посрещнаха пролетта.

Белите конци от прежда, коприна или памук символизират мъжката сила и дълголетие. Червените олицетворяват женския дух и се свързват със здравето, кръвта, зачеването, раждането и плодовитостта.

Смята се, че мартениците прогонват болестите, злото и лошия късмет. Мартениците трябва да бъдат носени до 22 март, освен ако не видите щъркел или пролетен цвят. Закачват се на клона на дърво и се намисля желание.

60-метрова мартеница изработиха децата от 17 детска градина в Добрич и ученици от СОУ “Димитър Талев”. Червено-бялото бижу ще бъде изпратено на българските медици в Либия.

Над 140 деца се включиха в направата на специалния подарък за нашите сестри. Мартеницата и детски рисунки ще бъдат изпратени до Външно министерство, от където са поели ангажименти пратката да стигне до затвора Джудейда.

С изработена от тях 4-метрова мартеница и рисунка с отпечатъци на ръчичките им и символа на кампанията "Не сте сами", ученици от начална степен на училище "Христо Ботев" в Нова Загора посрещнаха Баба Марта.

Послание за здраве и скорошно завръщане в България отправят към медицинските ни сестри в Либия новозагорските деца. 

4-метрова мартеница украси сградата на Общинска администрация–Струмяни, област Благоевград. Два дни служители от администрацията подготвяха бяло-червеното украшение.

Общината отбеляза празника и с посещение на кмета Валентин Чиликов в детските градини на територията на общината, където раздаде мартеници на всички деца. Кметът Чиликов подари мартенския символ и на жените от Дома за възрастни с психични разстройства в село Раздол.

Деца от ОУ “Елин Пелин” закичиха кмета на Бургас Йоан Костадинов с традиционната мартеничка за празника. Те му подариха пролетния символ, спечелил първо място в общинския ученически конкурс “Мартеницата в българската традиционна култура”. Организатори на конкурса са Община Бургас, Регионален Бургаски музей, Общински детски комплекс.

Преди това учениците преминаха в празнично шествие от Регионалния музей по ул. ”Александровска” до сградата на общината, като носеха най-голямата мартеница, изработена от тях самите.

Огромна мартеница украси и фасадата на общинската администрация в Габрово. Популярните фигури на Пижо и Пенда са високи 1,30 метра и са изработени от 5 кг прежда. Автори на мартеницата са доброволците от Младежкия съвет по наркотични вещества и от Центъра за социална рехабилитация и интеграция.