Митрополит Николай оглавява няколко литургии за празниците
Митрополит Николай оглавява няколко литургии за празниците / снимка: Sofia Photo Agency

Негово високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай ще отслужи няколко литургии по случай Рожедество Христово. Днес в храма „Св. Марина”, митрополитът ще започне с Вечерня, след това Полунощница, Утреня, Царски часове, Вечерня и ще завърши със „Св. Василиева” литургия.

Денонощния Богослужебен кръг започва с Вечерня, защото според древното църковно леточисление денят започва от вечерта. Главната мисъл, която е прокарана във вечернята е сътворението на света и на човека , както и началото на човешката история. На храмови и други празници освен основните молитви и песнопения се извършва и петохлебие, т.е. благословение на пет хляба, пшеница,вино и елей.

Полунощница е служба от дневния богуслужебен цикъл, която се служи преди полунощ. На нея се чете или пее канон и се четат молитви предшестващи Утренята.

Самата Утреня изразява зората на новозаветното време. В празнични дни освен основните молитви и псалми се прочита и утринно Евангелие, а след него се чете канона, т.е. девет песни , в които се разказва историята на празника. Утренята завършва със славословие, в което се възхвалява Господ Исус Христос и Света Троица.

Царските часове се четат само преди Рождество, Богоявление и на Велики петък.

 

На 25-ти декември от 09.00 часа Негово високопреосвещенство ще отслужи и Архиерейска света литургия.