Производители на олио алармират за прекомерен износ на зърно и суровини от България
Производители на олио алармират за прекомерен износ на зърно и суровини от България / Дарик Добрич

Цената на олиото ще се задържи относително постоянна в следващите няколко месеца, прогнозира в ефира на Дарик радио Ерхан Фикрет - изпълнителен директор на „Клас олио” – един от най-големите производители на суровината на родния пазар. Цената на олиото е пряко свързана с цените на основните маслодайни култури, а в това отношение не очакваме драстични промени – коментира Фикрет. В момента литър олио се търгува на едро около 2 лева, а изкупната цена на слънчогледа варира между 630-640 лв. за тон.

Прекомерният износ на зърно и суровини от България е съществен проблем на сектора, посочи още Ерхан Фикрет и даде за пример, че само тази година  общият обем произведено слънчогледово семе в България е около 1,9 млн.тона. От тях до 1 декември са били изнесени около 600 хил.тона. В същия момент в България общият капацитет на преработвателните предприятия е над 1,5 млн.тона годишно. Така незабелязано страната ни рискува да остави собствените си производители без суровина и да ги накара да разчитат на внос на суровини или готова продукция, смята Фикрет. Той алармира, че тепърва това ще се очертава като национален проблем освен в производството на олио, още и в хлебопроизводството и останалите сектори на хранително - вкусовата промишленост.

Над 1 млн. евро е инвестирала компанията „Клас олио” през 2013 г. в иновации и нови мощности. Освен на китайския пазар дружеството стъпи и на африканския континент, като прави доставки за остров Мавриций. В момента усилията на мениджърския екип са съсредоточени върху проект за мащабна инвестиция в Северозападна България, което ще бъде изненадата за 2014 г., информира още изпълнителният директор на фирмата.