Призиви за мир и диалог в Украйна
Призиви за мир и диалог в Украйна / снимка: БГНЕС

Вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън се обадил по телефона на украинския президент Виктор Янукович, изразил безпокойство по повод насилието в бившата съветска република и го призовал да започне диалог с опозицията, предадоха световните агенции, като се позоваха на изявление на Белия дом.

Байдън наблегнал на необходимостта от незабавно прекратяване на ескалацията на насилието. Той също така поискал от Янукович да започне веднага разговори с лидерите на прозападната опозиция, за да постигнат консенсус за пътя, по който да поеме Украйна, предава БТА.

Насилието няма място в едно демократично общество, предупредил Байдън и подчертал подкрепата на Съединените щати за връзките на бившата съветска република с Европейския съюз.

Междувременно помощник държавният секретар по европейските и азиатските въпроси Виктория Нуланд призова Русия да използва своето влияние за възстановяването на мира в Украйна, където проевропейски настроени протестиращи се противопоставят на проруските власти, предава БГНЕС.

Виктория Нуланд, която е на посещение в Москва, изрази дълбокото безпокойство на САЩ за ситуацията в Украйна и призова Русия да използва влиянието си за възстановяване на мира в страната, намиране на политическо решение на сегашната криза и опазване на човешкото достойнство, посочиха от посолството на САЩ в Русия.

Нуланд потвърди за пореден път подкрепата на американската страна за проевропейския избор на Украйна.

По време на визитата си тя се срещна с зам.-министрите на външните работи Сергей Рябков и Алексей Мешков, както и със съветника на президента Путин, Юрий Ушаков.

От своя страна Държавната дума на Русия ще приеме декларация на своето заседание "За ситуацията в Украйна", в която ще призове западните политици да не оказват външен натиск на политиката на суверенна държава, а украинските опозиционни сили - да прекратят своите противозаконни действия.

Декларацията е подготвена от комитета на Държавната дума по въпросите на ОНД, каза ръководителят на комитета Леонид Слуцки. В документа се казва, че руските депутати не могат да останат равнодушни към събитията в Украйна и последствията от нерегламентираните митинги, окупацията на държавни сгради, разрушенията и погромите. Според документа всички тези неща водят до дестабилизация на страната и сериозни негативни икономически и политически последици за населението на Украйна.

"Особена тревога предизвиква и противоречащата на всички международни норми неприкрита намеса на чужди държави във вътрешните работи на суверенна Украйна, се казва в проектодокумента, според Слуцки. Той подчерта, че това внася допринася за изострянето на политическата ситуация. Декларацията призовава западните политици да прекратят натиска и намесата във вътрешните работи на страната.

Украйна изпадна в дълбока политическа криза и бе обхваната от протести, след като правителството преустанови процеса на сключване на споразумение за асоцииране с ЕС, според прозападната опозиция под натиска на Русия.