Костадин Марков, зам.-председател на СДС: Дадохме на избирателите сигнал за обединена десница
Костадин Марков, зам.-председател на СДС: Дадохме на избирателите сигнал за обединена десница / netinfo

На 7 декември се навършват 24 години от създаването на СДС - порасна ли вече партията, какво ви липсва от изминалите години и какво трябва да е днешното послание на СДС?


Партията не просто е пораснала, тя е горе - долу връстник на деморатичното съществуване на България. Даже бих казал, че е втората партия след БСП по дълъг живот. Тя мина през много тежки периоди и в момента е в такъв, но винаги е показвала, че има сили да оцелее и отново да бъде фактор в България.


Имахте ли изкушения през годините да промените партийната си принадлежност и какво Ви мотивира да сте още в СДС?
Имал съм много изкушения, като предложения и те са постоянно и не само за мен. Те са за всички публични фигури в Съюза на демократичните сили, много от тях приеха такива предложения. Виждате, че захранваме с кадри всяка новосъздадена партия и въпреки това сме в кондиция и имаме най-добрите кадри. Това, което винаги ме е задържало в СДС е по-скоро въпрос на манталитет - или си верен на каузата, която изповядваш, или ставаш като много други и търсиш своето лично развитие в други посоки. Лично за мен СДС не е просто политическа партия с някаква програма, за мен СДС е емоция, свързана с ранните ми студентски години, с битките, които вече повече от десетилетия водя от името на тази партия. Винаги съм казвал, че сигурно ще съм от последните, които ще останат в партията, докато тя съществува. Надявам се това да бъде много дълго време.


Гордост ли е все още да се казва "Аз съм седесар" и има ли още истински седесари?
Няма друга партия, в която можеш да кажеш, че си горд от това, че си в нея. Защото реално какво е постигнала България след 1989 година? Най-големият успех е влизането в Европейския съюз и НАТО, които са една стратегическа посока за България и всичко това е заслуга на Съюза на демократичните сили, така че аз винаги с гордост ще казвам, че съм член на СДС. Следващата ни кауза, за която аз и моите колеги ще се борим, е постигането на по-висок стандарт на живот в страната, който за съжаление досега не постигнахме.


Какво трябва да знаят младите за СДС, тези които сега навършват 18 години?
На мен чак ми става страшно, като се замисля, че тези хора не са били родени, когато се е създавал Съюзът на демократичните сили. А много малко четат история, много малко са изводите, които си правим на базата на историческите случки в нашата най-нова история. Аз бих им казал, че Съюзът на демократичните сили е отворена партия, която винаги е давала най-доброто за България - и като хора, и като идеи. Така че силно се надявам новите поколения да изберат, да бъдат със сърцата си в СДС и да помагат за демокрацията в България, защото все още виждаме, че самата демокрация е заплашена в нашата държава.


24 години след големите протести, хората отново са на улицата - голяма част от тях казват, че са дясномислещи, но не подкрепят нито една партия в или извън парламента. Какво бихте им казали?

Цяло геройство е да си дясномислещ в тази обстановка в България. Първо, защото за толкова години, тук и ние имаме вина, няма реално изградена средна класа, която да е основата на десните партии. В момента има една много сериозна пропаст между бедни и богати. Четох статистика, че над 2 милиона души живеят с доходи около 300 - 400 лева. Това от 6 милиона избиратели е нещо оромно. Така че да съществуваш и да си фактор в политиката, при тези условия, от страна на десницата, е наистина огромен успех. Четох и едно проучване на Европейската народна партия за настроенията в България - и за съжаление те са повече левичарски, което е нормално, защото много хора гладуват в тази държава. Аз лично се радвам на всеки, който заяви пристрастия към идеите на десницата - към по-малкото преразпределяне, към свободата, към възможностите на бизнеса да генерира работни места и ще се надявам през следващите избори все пак десницата да надделее и да има глас в управлението на държавата, защото иначе тази агония ще продължи.


СДС се присъедини към Реформаторския блок, който даде заявка, че ще се яви като коалиция на евентуални предсрочни избори и тези за Европарламент. Не се ли притесявате, че СДС би се "претопило", участвайки в Реформаторския блок?
Всяка партия, която влиза в коалиционно споразумение, губи част от суверенитета си и това е нормално. На фона на фалиралата десница на последните парламентарни избори, аз смятам, че няма друг ход, освен да дадем ясен сигнал на десния избирател, че партиите в дясно - център имат общи неща и могат да пренебрегнат противоречията помежду си и да се явят като единен субект. Дали ще се върви в посока общ субект по -нататък, аз лично се надявам да е така. Но ние бяхме длъжни да дадем този сигнал на избирателите си. От друга страна запазваме своята идентичност, защото нашите позиции не винаги съвпадат с тези на другите партии от Реформаторския блок и няма как да съвпадат. Давам Ви за пример позицията за 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй", където имаме доста по-различни позиции. Аз съзнавам, че преговорите ще бъдат тежки и се надявам този път да не допуснем разделение. Но каквото и да се случи марката в дясно е СДС, 24-годишна марка. Мен лично не ме е страх и сами да отидем на евроизборите, защото считам, че последният резултат на парламентарните избори е в следствие на много сериозна външна атака срещу Съюза на демократичните сили - откъсване на депутати, капани и удари от куп други политически партии. Убеден съм, че толкова нисък резултата вече не може да се получи. Това показват и проучванията към днешна дата. Така че лично мен не ме е страх и сами да отидем на избори, но ми се ще да дадем на десния избирател сигнал за една обединена десница.


Вие сте и зам.- кмет в Община Бургас. Ръководите доста тежък ресор, а повечето от бургазлии приветстват положителния облик на града по отношение на инфраструктурата. Повече поздравления ли получавате в тази посока и от какво негодуват в момента хората, които срещате?
Аз също се гордея с това, което е постигнато за повече от 6 години в град Бургас, съвместно с целия екип, който управлява общината. Ако четете във форумите - има огромна омраза. Българинът не е свикнал да се опитва да мисли обективно. Всеки един успех и обект се свързва с нещо негативно и това е много тежко, когато го чета. От друга страна, когато ходя по улицата ми става много приятно като ме спират хора и ми казват добра дума. Оценката е нееднозначна, както моята, така и на хората. Гордея се с това, което направихме, но зная, че допуснахме и някои грешки, защото няма безгрешни хора. Но, пък е факт, че променихме Бургас към по-хубаво.


Какво предстои през 2014 - та в ресора, за който отговаряте?
Има страшно много преходни обекти, които вече са започнати и трябва да приключат. Аз съм се концентрирал към обходите на Бургас, защото за тези два мандата, през които този екип управлява общината, ако успеем да ги завършим ще е огромна крачка напред. Искам да направим надлеза на „Кроношпан", да осигурим финансирането на улица „Крайезерна", дори да не е успеем да я завършим в рамките на мандата, но да я разширим четири платна и по този начин да изкараме трафика извън града. Трябва да бъде приключено и кръговото движение на „Трапезица". Обектите са много и ще се стремим да ги завършим.


Как си пожелавате да посрещнете следващия 7 декември, когато СДС ще навърши четвърт век?
Надявам се да го посрещна с много приятели в Съюза на демократичните сили, повече от тези, които имаме в момента. Надявам се да го спорещна със силна парламентарна група, със сериозното участие на СДС и най-вече с повече добри дни за България.