София Борхес: Нямам iPad. Продължавам да чета книги на хартия | Иноваторите #46
София Борхес: Нямам iPad. Продължавам да чета книги на хартия | Иноваторите #46 / netinfo

Тя е архитект. Също така е редактор на книги за архитектура. Но не просто онези книги, които са отпечатани на прекрасна хартия и включват чудесни фотографии на сгради по света. Книгите, които тя създава, са нещо като дипломни работи по съответната тема. Ако прави нещо за небостъргачите, очаквайте да прочетете текстове, резултат на дълго проучване. Ако подготвя книга за публичните пространства, очаквайте същото.

Такава е нейната философия, такава е идеята, заради която издателство Gestalten продължава да се утвърждава като едно от най-успешните в момента.

София Борхес е завършила архитектура в Лос Анджелис. В момента продължава да работи за студиото си Affect studio, където създава архитектурни проекти с партньора си Бьорн Хофман. В същото време е и основен архитектурен куратор и редактор в Gestalten.

Възхитени от нейната работа, решихме да я потърсим за интервю. Тя се съгласи веднага и последва дълъг разговор за бъдещето на книгите, любовта към хубавите сгради и хубавите неща в живота. Част от разговора следва в новото издание на проекта "Иноваторите".

Константин Вълков: Вие работите в новаторска издателска къща, която продължава да издава книги на артисти, които се различават от останалите и наистина имат какво да покажат. Как ги откривате и какво ви отличава от другите издателски къщи?

София Борхес: Начинът, по който издателство Gestalten е организирано, е следният - за всяка тема, по която работим, имаме различен редактор. Например аз съм редактор за архитектура, имаме за графичен дизайн, за изкуство и т.н. Всеки от редакторите идва с различна експертиза и съответното образование в сферата, в която работи. И в момента продължавам да бъда практикуващ архитект. Всеки от нас продължава да следи какво се случва в нашата област.

Това, което ни отличава от останалите, е, че не предлагаме типичните книги - т.нар. coffee table книги или тези, които стоят на масата в хола. Ние залагаме на много внимателен подбор на съдържанието и кураторска работа по темата. Това ще рече, че миксираме илюстрации и фотографии с много силна текстова част.

Има ли някакво вътрешно съревнование между отделните звена по графичен дизайн, архитектура, изкуство? И кои книги се продават най-много?

Трудно е да се определи, защото в нашето издателство има редица взаимовръзки. Тоест - възможно е да предложим архитектурна книга, която обаче е в сферата на лайфстайла. Или пък графичен дизайн, който се занимава с пространства, с архитектурни понятия.

Но как решавате все пак кои да са следващите книги? На база проучвания или резултати от продажби на предишни книги?

Разбира се, че е полезно да познавате пазара и аудиторията. Но едно от нещата, които ни отличава, е, че продължаваме да вярваме в нашата визия как е добре да се случват нещата. Най-важното за нас е да открием баланса между това какво хората очакват и какво не очакват. Това позволява на издателството да продължава да бъде свежо и вълнуващо.

След като познавате сравнително добре аудиторията си, къде физически продавате книгите си? Освен онлайн магазина.

Продажбите ни стават на все по-разнообразни места. Като цяло имаме много силни връзки с книжарници, които продават книги за архитектура и дизайн. Също така почти всички музеи по света продават нашите книги. Трябва да добавим и независимите книжарници по света, които стават все по-добри.

Как се роди интересът Ви към урбанизма? Попаднах на две от Вашите книги, затова Ви потърсих и започнах да се интересувам от работата на издателството.

Кои книги имате?

Две книги - Going Public и The Sky is the Limit.

Мисля, че причината да издаваме тези книги е свързана с интереса ни към това как живеем, как обкръжаващата среда се отразява на начина ни на живот. Тъй че независимо дали става въпрос за керамика или за урбанизъм, всички книги представят едно по-общо желание за възприятие на околния свят. Как се отнасяме към всеки ден, как можем да научим нещо и да вървим напред заедно. Бих обобщила така - всяка избрана от нас книга в сферата на урбанизма съдържа в себе си необходимост да се говори по определена тема. Изследването на тези теми променя начините, по които се отнасяме към обкръжаваща среда.

Интересен е процесът по създаване на тези книги - от малките детайли до голямата картина. Каква да е корицата, какво да е съдържанието, къде да се представи за първи път.

Важно е да се отбележи още веднъж, че тези книги не са от типичния coffee table вид и в крайна сметка извеждат определена теза или идея. Ние не правим книги с красиви фотографии и картинки, които на практика не дават отговор на въпроса защо точно тези картинки са там. В нашите книги присъства сериозен и дълъг текст, който всъщност е теоретично есе по темата. Това е и процесът на създаването - правим книгите с идеята читателят да получи нещо важно като информация от всяка книга.

София Борхес Нямам iPad Продължавам да чета книги на хартия | Иноваторите #46
netinfo

В тези дигитални времена си говорим само за хартиени книги. Какво е Вашето отношение към дигиталните? И по-скоро каква е Вашата лична връзка с дигиталните устройства като читател?

Предполагам, че съм малко старомодна в това отношение. Все още нямам iPad и продължавам да нося тежки книги със себе си. Не мога да си представя, че ще се променя, тъй като имам силна връзка с изживяването да държиш истинска книга в ръцете си. Мисля, че това се разбира все повече в издателския бизнес. Напоследък имаше притеснения, че книгите няма да оцелеят. Но в крайна сметка това, което виждаме в Gestalten и други издателства, е, че книгата отново се превръща в обект на желание. Преиздават се книги, правят се специални опаковки, качеството на хартията се повишава. Всичко се превръща в наистина специален процес, където става въпрос за Вашата лична връзка с книгата.

Струва ми се, че не работите от 9 до 5 като в едно класическо работно място. Опишете ми работния си режим.

Работата ми е малко необичайна. Аз изпълнявам няколко роли - от една страна съм архитектурен редактор, но също така съм и архитект. Имам си офис у дома. Струва ми се, че целият ми живот е свързан с работата. Също така съзнавам, че трябва да сложа определени граници на това. И е вярно, че не работя само от 9 до 5. По-скоро през целия ден тече непрестанен обмен на идеи, независимо къде се намирам.

Чета за много проучвания, които показват, че от дома се работи по-малко, но според мен ситуацията е различна. Когато си у дома, няма причина, поради която да спреш.

С толкова много книги през деня, с които по цял ден се сблъсквате, кои са книгите, които стоят на Вашето нощно шкафче?

Истината е, че това, което правя през деня, има отражение и върху книгите, които могат да бъдат открити на нощното ми шкафче. Иначе чета философия, романи, книги за изкуство, архитектурни издания. Като човек, който се занимава и с писане, знам, че основният закон е никога да не преставаш да четеш. Човек научава изключително много от четенето на класически романи.

Да се върнем към една от книгите на издателството, тъй като чета нея в момента. Става дума за Going Public. Идеята е да се представят интересни начини за използване на публични пространства. Ако съм кмет, сигурно денонощно ще бъда с тази книга, много е впечатляваща. Какъв тип публични пространства имат бъдеще за развитието на градовете според Вас?

Мисля, че най-важното свойство, което едно публично пространство трябва да има, е да бъде адаптивно. Смятам, че много от успешните проекти, които са включени в тази книга, са тези, които успяват да бъдат интересни за много хора с различни интереси. Така се създават пространства, които представят неочаквани възможности за използване и развитие. Хората се събират на такива места и създават нов тип културни събития и срещи.

Ако трябва да изберете един град за работа и един за почивка, кои ще бъдат те?

Отличен въпрос. За работа бих избрала Копенхаген или Лос Анджелис, защото там можете да направите така, че нещата да се случват. За почивка може би Лисабон или Маракеш.

Ако днес отиваме на почивка в Лисабон или Маракеш и трябва да занесем книга подарък, коя бихте ни препоръчали от вашето издателство?

Пристрастна съм, защото ще предложа една от книгите, по която работих. Това е Rock the Shack. Тя представя начините за пълно бягство сред природата в бунгала и малки къщи. Другата книга е Cutting Edges, която представя работата на съвременни артисти, които се занимават с колажи.


***
С партньорството на IBM

ИНТЕЛИГЕНТНИ РЕШЕНИЯ ЗА МАЛЪК И СРЕДЕН БИЗНЕС

София Борхес Нямам iPad Продължавам да чета книги на хартия | Иноваторите #46
netinfo