Бягай, Сноудън, бягай!
Бягай, Сноудън, бягай! / БГНЕС

Бившият агент на ЦРУ Едуард Сноудън все още успешно се укрива от властите на САЩ, пише "Росийская газета". Беглецът изобличител на американските тайни служби, успя да се прехвърли със самолет от Хонконг в Москва, макар Вашингтон да беше анулирал паспорта на 30-годишния американец, посочва руският официоз под заглавие "Бягай, Сноудън, бягай!"

Разкрил строго секретни и доста неблаговидни данни за разузнавателната общност в САЩ, според които са били следени милиони хора в цял свят, Сноудън стовари върху Вашингтон цялата мощ на информационната война и предприе трансконтинентално бягство, припомня изданието. Преди вчерашния полет на "Аерофлот" до Хавана американски медии не изключваха, че руският самолет може да бъде прехванат във въздушното пространство на американски съюзнички от НАТО - Норвегия или Канада. Журналисти обаче не откриха на борда виновника за скандалното изтичане на информация.

Междувременно във Вашингтон избухна същинска истерия по повод безсилието на САЩ да заловят Сноудън. Хора от американския политически елит, твърде загрижени за още неразгласените документи в неговия ноутбук и възмутени от пристигането му в Русия, настояха Москва незабавно да арестува беглеца и да го предаде на правосъдието в САЩ, отбелязва вестникът. Самите САЩ обаче не действат в дух на сътрудничество, разглеждайки молбите за екстрадиция от страна на руските власти - Русия например от доста месеци без успех настоява Вашингтон да й предаде бизнесмена Виктор Бут и летеца Константин Ярошенко, осъдени в САЩ, за да изтърпят наказанието в родината си. Процедурата е предвидена в конвенция на Съвета на Европа, но САЩ не бързат да окажат съдействие. А през 90-те неведнъж даваха подслон на бегълци - агенти на руски тайни служби, осигурявайки им охолно съществуване, припомня "Росийская газета".

Скандалът около избягалия аналитик на американското разузнаване може да развали отношенията на САЩ и с Русия, и с Китай. Американските законодатели почти единодушно обвиниха Москва и Пекин, че водят "тайна война" срещу Вашингтон, и заплашиха това да не остане "без последици", пише "Комерсант".

Според политолога Брус Ридъл с над 30-годишен стаж в ЦРУ скандалът вече е унищожил усилията на вашингтонската администрация да нормализира отношенията с Пекин и с Москва. През последния месец президентът Обама разговаря с китайския лидер Си Цзинпин и с руския - Владимир Путин, но случаят със Сноудън, "превърнал се за един ден от борец за правда в евентуален агент на чужди разузнавания, може да зачеркне всякакви договорености", предупреждава анализаторът.

Макар и с анулиран паспорт, Сноудън остава гражданин на САЩ и може да бъде съден според американските закони. Освен това САЩ може да отправят претенции към всяка държава, включително Русия, която позволи на американски гражданин да минава границите й без валидни документи, посочва пред вестника руският експерт юрист Андрей Некрасов.

САЩ имат договори за екстрадиция с Еквадор, Куба и Венецуела, но юристите се съмняват тамошните власти да реагират на исканията от Вашингтон, пише "Комерсант". Документите са подписани в началото на 20 век и отношенията на САЩ с латиноамериканските държави днес са твърде различни - тъй че става дума не за юридическо, а за изцяло политическо решение, коментира пред изданието правистът Грегъри Ноусър.

САЩ смятат за възможно да използват и икономически лостове, доколкото са най-големият търговски партньор на Еквадор, а спогодбата, с която му предоставят режим на най-голямо облагодетелстване, този месец изтича. Според експерти обаче еквадорският президент е готов да се откаже от парите заради политически дивиденти - Рафаел Кореа се опитва да замести бившия венецуелски лидер Уго Чавес начело на общността от антиамерикански настроените страни в региона, добавя "Комерсант".

Бягството на Сноудън от Хонконг е "шамар за Вашингтон от Москва и от Пекин", пише в заглавие "Московский комсомолец". Щетите за руско-американските отношения обаче може да са умерени, ако Сноудън все пак е напуснал или ако напусне Русия, смята наблюдателят Фьодор Лукянов, говорил пред "Новие известия". "Ще си проличи за пореден път, че не сме съюзници със САЩ. Впрочем, всъщност не е имало подобни илюзии. Ако обаче Сноудън остане в Русия, според мен ефектът ще е голям. Това постоянно ще дразни руско-американските отношения", прогнозира експертът.

Сноудън е в Русия като транзитен пътник и страната няма нищо общо със случая. Той не е извършвал престъпления на руска територия, нито има заповед за ареста му в официалната база на Интерпол, изтъква пред "Комсомолская правда" Юрий Рогулев, експерт по въпросите на САЩ от Московския държавен университет. "Сноудън се канеше да замине за Латинска Америка, където процъфтяват антиамерикански нагласи. Ще видим как ще свърши всичко това, но Русия при всяко положение няма от какво да се бои", добавя аналитикът.

"Независимая газета" коментира призива на САЩ страните от Западното полукълбо да им предадат Едуард Сноудън, ако се опита да премине през тяхна територия. Вашингтон явно смята, че през 21 век все още може латиноамериканските държави да бъдат съветвани как трябва да постъпват. Би Би Си обаче изтъква, че една от тези страни - Еквадор, вече е предоставила убежище на основателя на Уикилийкс Джулиан Асандж в посолството си във Великобритания. И Еквадор едва ли ще отстъпи този път пред натиска на САЩ, прогнозира руският всекидневник.

В. "Вашингтон пост" акцентира върху новите данни за престоя на Сноудън в Хонконг. От тях става ясно, че местните власти, вероятно напътствани от Пекин, не са искали той да се задържи дълго в територията, докато чака изхода от продължителни и объркани юридически процедури по въпроса дали трябва да бъде екстрадиран. Вестникът подчертава и че случаят вече предизвика критики към президента на САЩ Барак Обама. Американски консерватори смятат, че неговият подход към случая е подкопал репутацията му зад граница. "Никой вече не се страхува от това момче", казва Елиът Коен, бивш съветник на президента Джордж Буш - младши.

Подкопаването на доверието идва в момент на международни кризи, припомня изданието. Според консерватори като Коен, Обама е трябвало лично да се заеме със случая и да постави въпроса директно пред китайски и руски представители. Случаят Сноудън показа и двойните стандарти на Еквадор, посочва "Вашингтон пост". Изданието припомня, че еквадорският президент Рафаел Кореа е известен с това, че от години преследва журналисти в собствената си страна и че се е опитал да унищожи офис на службата за свобода на пресата на Организацията на американските държави. Аферата Сноудън ще позволи на Кореа да реализира най-голямата си мечта - да замени покойния Уго Чавес в тази част на света, като се превърне в постоянен антиамерикански трибун, посочва в. "Вашингтон пост".

Вестникът се опитва да даде отговор на въпроса и защо защитник на свободата на словото като Сноудън решава да се сприятелява с авторитарни страни като Русия или Еквадор. Всичко идва от там, че Сноудън, който се беше зарекъл, че ще остане в Хонконг въпреки заплахата за екстрадиране в САЩ, е осъзнал в крайна сметка, че той ще бъде екстрадиран по обвиненията в шпионаж. И дори да получи политическо убежище, това ще отнеме години, през които той може да бъде пратен в затвора и вероятно да загуби достъпа до компютър, който е така важен за него.

Освен това Сноудън е разбрал, че предоставянето на убежище е не само етичен въпрос свързан с това дали едно правителство симпатизира или не на онзи, който иска убежището. Това най-вероятно е принудило Сноудън да потърси бързо помощ от страни, които ще дръзнат да се изправят срещу САЩ, като Еквадор или Русия, посочва вестникът.

Бягството на Сноудън от Хонконг създаде напрежение между САЩ и три страни - Русия, Китай и Еквадор, посочва в. "Ню Йорк таймс". Неспособността поне засега на администрацията на Обама да повлияе на Китай, Русия и страни в Латинска Америка, които могат да приютят Сноудън, например Еквадор, показва ограниченията на американската сила по света, добавя вестникът. Според изданието редица американски представители, в това число заместник-държавният секретар и директорът на ФБР са се опитвали да убедят техни руски колеги да им сътрудничат по случая Сноудън, но без очевиден резултат.

Вестникът припомня и че между САЩ и Русия няма договор за екстрадиция. "Ню Йорк таймс" цитира и Питър Уенър, бивш сътрудник на Джордж Буш-младши, според когото епизодът със Сноудън показва неспособността на президента Обама да се справя в областта на външната политика. Според вестника предположенията на Белия дом, че Сноудън е все още в Москва, изглеждат логични, защото се предполага, че той носи 4 лаптопа и флашки с най-разлнообразна записана информация. Така че една страна като Русия няма да пропусне повода да го остави просто ей така да отлети за Куба. (БТА)