Александър Томов: Лицензът на ЦСКА бе отнет по престъпен начин
Александър Томов: Лицензът на ЦСКА бе отнет по престъпен начин / netinfo

Бившият президент на ЦСКА Александър Томов заяви, че срещу „червените“ е било извършено крупно престъпление с отнемането на лиценза за евротурнирите през 2008 година.

„За съжаление в България повечето неща са зависими от политиката, футболът също. Това показва, че нашето общество не е демократично. Няма правила, а всичко се прави според политическата номенклатура. Ювентус не зависи от Силвио Берлускони, Наполи, Торино, който и да вземете – те нямат политическа преса върху себе си. Ако Берлускони реши да посегне върху правилата, би получил сериозен шамар. В България може да се вземе решение с политическа намеса, да се даде лиценз с политическа намеса. У нас няма борба, няма справедливост, самите президенти се занимават с такова нещо. Агитките се използват с политически цели, клубовете също. Затова всичко е цирк“, каза бившият депутат в рубриката на „Дартс“ от предването „Факторът Кошлуков“ по ТВ7.

„Написах вече книга относно отнетия лиценз, може след време и филм да направят. Това беше престъпление. Лицензът бе отнет по престъпен начин – БФС нямаше право да отнема лицензи по онова време, защото нямаше арбитражен съд. Имаше и политическа, и икономическа корупция. След една среща с тогавашния премиер Дучето и Батков в един хор викнаха: „Томов е виновен“. Аз исках от НАП да направят проверка. Не съм присвоявал пари от ЦСКА. Това е несериозно. Говорим за крупно престъпление. Нямаше как да проточат това нещо и да го замажат, ако не бяха излъгали една част от агитката. Много лековерно повярваха. Защо е крупно престъпление ли? Първо – имаше набеждаване, второ – лишиха шампиона от правото да играе в Европа. В Левски бяха плащали бонуси и премии, без да са отразени след това при данъците им. По онова време ние единствено бяхме изрядни. След две години лично шефът на НАП обяви, че в ЦСКА всичко е било безупречно.

„Докато в БФС няма единни правила, няма прозрачност, ще цари финансов хаос. Докато всичко е забулено в тайна, докато няма критерии, докато игрите за задкулисни, ще ги има тези безкрайни скандали. Няма президент, който да не може ад извади кирливи ризи на Изпълкома. Щом няма правила, играта не е честна. Щом не е честна, стават и други неща.

"Батков каза, че Левски единствен играел честно и не уреждал мачове. Ами да разследват мачовете с Миньор Перник или Ботев Враца. Със Славия и Венци Стефанов е същото."

Хората, които ръководят футбола ни, са били звезди. Свикнали са да живеят на широко, да карат скъпи коли. А футболът ни обедня.“

"В българския футбол нищо не може да се докаже. Няма процедури, по които това да стане, и това е номерът на Боби Михайлов. Никой не знае кой, колко и на кого дължи. Президентите също искат да си решават задачките. Нито едната, нито другата страна има интерес това да се промени. Трябва нов президент на БФС, без значение Христо Стоичков или някой друг. Футболната централа трябва да се отдели от клубовете и да се занимава само с правилата. Президентите на клубовете нямат място в Изпълкома на БФС. Само с присъствието си там те карат съдиите да се съобразяват с тях, независимо дали лично са изискали нещо, или не. Това трябва да са хора, които са абсолютно независими като в Германия. Ако това не е така, започва корупцията."