Детска градина Първи юни празнува половинвековен юбилей
Детска градина Първи юни празнува половинвековен юбилей / Дарик нюз
Детска градина "Първи юни" празнува половинвековен юбилей
64135
Детска градина "Първи юни" празнува половинвековен юбилей
  • Детска градина "Първи юни" празнува половинвековен юбилей

С градинско парти започна по- рано днес празничното отбелязване на 50-годишнината от основаването на великотърновската детска градина „Първи юни". Много песни и танци поднесоха децата на родители и гости, а след това всяка група бе зарадвана с торта. Кулминацията на тържествата за половинвековния юбилей ще бъде, насроченият за 31 май на сцената на МДТ „Константин Кисимов" празничен концерт под надслов „Приказка без край", съобщи директорката на детското заведение Лиляна Стоянова. Тогава малчуганите ще представят мюзикъл по приказката „Алиса в страната на чудесата" и ще изпълнят три специлано написани за тях песни от композитора Христо Георгиев.

Лиляна Стоянова разказа, че детската градина е отворила врати на 4 август 1963 г. През учебната 1972/1973 година, поради големия брой деца, е вдигнат трети етаж и открити още две групи.

 Мика Стойкова, която днес гостува в градината, е първият директор, а Павлина Даскалова, Донка Минчева, Бистра Ботева, Минка Братоева, Тодорка Иванова, Фанка Христова, Радка Малчева и Ненка Тонева са първите педагози, назначени на работа в нея. Днес в „Първи юни" има шест групи, обхващащи 212 деца. Всички педагози са старши учители, 11 от тях са магистри, един е завършил като бакалавър, а една от учителките е докторантка.

Изобразителното изкуство, естетическото възпитание и физическата култура са водещите направления в дейността на детската градина.
Ранната чуждоезикова подготовка и работата с талантливи деца са сред приоритетите за учебния процес в „Първи юни", която от 2005 г. е базова към ВТУ „Св. св. Кирил и Методий" по специалността  „Предучилищна педагогика с чужд език". Преподавателският екип има реализирани успешни участия в международни проекти по Програма „Учене през целия живот" към Центъра за развитие на човешките ресурси в Швеция, Германия и в Полша. В момента работи по проект „Стъпки към самостоятелност" към „SOS детски селища България", чийто краен резултат е допълване на материалната база с интерактивна дъска, лаптоп, проектор и екран. Това лято се очаква по проект за енергийна ефективност с близо половин милион лева да бъде газифицирана и санирана сградата, да се подменят отоплението и осветлението, информира още Лиляна Стоянова.

Чуйте повече от нея в звуковия файл.