В Разград за 24 май
В Разград за 24 май / netinfo
В Разград за 24 май
64110
В Разград за 24 май
  • В Разград за 24 май

Национална изложба, танцов конкурс и Международен фестивал на поезията включва програмата за отбелязване на Деня на българската просвета и култура и славянската писменост. Три дни ще се чества празникът – обяви шефът на дирекция „Култура и туризъм“ в община Разград Цветана Бенонова.

С откриване на петото издание на Националната изложба „Лудогорие“ започват празниците на културата в Разград. То е на 23 май от 10 часа в Художествена галерия „Проф. Илия Петров“. Нейни организатори са  Община Разград, ХГ „Проф. Илия Петров” и Съюзът на българските художници. За участие в изложбата са поканени всички художници от страната, които приемат условията на статута й  с живописни, графични и скулптурни творби, посветени на миналото и настоящето на Лудогорието.

Жури в състав: доц. д-р Иван Узунов от Велико Търново, Вергиния Пенчева от Русе, Румен Серафимов от Варна, Рашо Йорданов от Разград и Цветана Бенонова – представител на Община Разград, разгледа и оцени получените 250 творби от 110 автори. След направена селекция до участие в изложбата са допуснати 125 творби на 72 автори.

Наградените автори са: живопис – проф. Димитър Чолаков; графика – Божидар Тонев; скулптура – Атанас Пеев; награда на СБХ – Валери Чакалов; награда за млад художник – Калия Калъчева.

Навръх 24 май в 10 часа е традиционният ритуал за поднасяне на венци и цветя пред Паметника на учениците на Кирил и Методий, половин час по-късно започва празничното шествие по бул. „България“. Колоната ще спре на площад „Момина чешма“, където ще бъде издигнат националния флаг, ще получат призовете си новите осем носители на наградата „Никола Икономов“, а също и носителите на приза „Отличник на годината“. Денят ще завърши с празничен концерт с участието на местни състави.

На 25 май Разград е домакин на две културни събития. В 14,00 ч. се открива ХII-ият Национален конкурс за сюжетни и тематични танци „Децата на България танцуват“. Гала концертът е от 17,00 ч.

Организатори на проявата са Община Разград, МОМН, Министерството на културата, Националната секция на ЦИОФФ и Националното сдружение на детското танцово изкуство. Целта на конкурса е да стимулира автори, хореографи и деца изпълнители за създаване и изпълнение на нови тематични и сюжетни танцови произведения и да обогати и разнообрази репертоара на детските колективи. Заявки за участие в конкурса са подали 7 състава от цялата страна. Жури в състав: председател – доц. д-р Бисер Григоров и членове - Агрипина Войнова, Иван Тодоров, Любчо Василев и Румян Занев ще оценява младите таланти.

За победителите са предвидени парични награди, осигурени от Община Разград, Националната секция на ЦИОФФ и Сдружението на детското танцово изкуство. За първи път ще бъде присъдена и награда на името на Косьо Рангелов за най-артистичен млад танцьор.

Няколко часа по-късно в Разград ще се проведе едно от събитията от VII-ия Международен фестивал на поезията „Славянска прегръдка“. Проявата, която се организира от Славянската артистична и литературна академия, ще се проведе в няколко български града – Добрич, Варна, Балчик, Шабла, Шумен и Разград.

От 18,00ч. в Художествената галерия „Проф. Илия Петров” ще се състои празнична музикално-поетична вечер „Славянски венец” с участието на Татяна Житкова от Латвия, Елена Верховская, Людмила Снитенко и Анатолий Шелкунов от Русия,  Милош Монастерски от Полша, Гордана Бошнаковска от Македония, Елка Няголова и Пламен Панчев от България и Разградска филхармония.  Ще бъде учреден и Радетелски клуб на симпатизанти и радетели на славянската кауза.