Без сериозни нарушения започна изборният ден в страната
Без сериозни нарушения започна изборният ден в страната / снимка: DarikNews.bg, архив
Бисер Троянов за началото на изборния ден
63888
Бисер Троянов за началото на изборния ден
  • Бисер Троянов за началото на изборния ден

Без сериозни нарушения на обществения ред е започнал изборният ден, съобщава МВР. Три часа след започване на изборния процес той протича нормално. Отворени са всички секции в страната. Единствено временно е бил прекъснат изборният процес в секция във Варна, където е починал избирател в секционното помещение. Прекъснатото се е наложило до идването на полицейските органи и на медицинските органи. Това съобщи говорителят на ЦИК Бисер Троянов.

„Всички български избиратели, които желаят да упражнят вота си, могат да сторят това най-късно до 20.00 часа вечерта с личната карта, с която ще се легитимират в секционната избирателна комисия. Те ще получат бюлетина, която ще се подпечата с печата на секционната избирателна комисия. В кабината за гласуване отразяват своя вот със знак "X", със син знак. Други знаци не се допускат върху бюлетината, тъй като това я прави недействителна. След като изобразят знака "X" в избраното от тях квадратче на партия, коалиция или инициативен комитет, сгъната я подават за втори печат на СИК", добави Троянов.

Говорителят на ЦИК подчерта, че всички бюлетини, с които ще се гласува, са били разпределени във вчерашния ден от секционните избирателни комисии, поставени са под охрана от МВР и няма възможности за манипулация на вота: „Само с тях ще се извърши гласуването на днешния вот. Изключително надежден и гарантиран е вотът на всеки един избирател, тъй като това е допустимо само с бюлетините, които са разпределени по секционните помещения. Допълнителна гаранция - поставянето на два печата от секционната избирателна комисия, които предварително сутринта в 07.00 часа се нараняват по уникален начин от членовете на СИК, което е гаранция, че няма да бъде привнесена фалшива бюлетина отвън от избирател, както и че тайната на вота ще бъде запазена. Тъкмо вотът, който е изразил конкретния избирател, ще бъде зачетен от Секционната избирателна комисия".

Изборният ден в София е започнал нормално, съобщиха за Дарик от районните избирателни комисии, въпреки че в някои от тях все още събираха информацията от всички секции, за които са отговорни. Пред Дарик едни от първите гласоподаватели споделиха, че се съмняват в честността на вота, но категорично искат да упражнят правото си на глас. Една от причините за това е да неутрализират купените гласове.

Изборният ден в Шуменско започна нормално, това заяви пред Дарик председателят на Районната избирателна комисия Даниела Величкова. Тя добави, че не е имало проблеми при старта на изборите в нито една секция в областта. В Шуменска област избирателите с право на глас за извънредните парламентарния избори са 186 427 души. Те ще могат да упражнят правото си на вот в 306-те Секционни избирателни комисии, съставени от 2 554 членове. 33 са политическите партии и коалиции, които имат регистрирани кандидатдепутатски листи за 30 многомандатен избирателен регион - Шумен, общо 205 са кандидатите за народни представители, които днес се борят за подкрепата на избирателите. Над 370 служители на ОД на МВР - Шумен, ангажирани да охраняват избирателните секции, да се грижат за реда и спокойствието на територията на областта по време на днешния изборен ден. В изборното помещение служителите на реда няма да допуснат въоръжени лица и такива, носещи предмети, опасни за живота и здравето на гражданите. Забранява се използването на мобилни телефони, фотоапарати или друга техника с цел заснемане на начина на гласуване.

Без проблеми и закъснение започна изборният ден в Благоевград и останалите 14 общини в региона, съобщиха от Районната избирателна комисия. Имащите право на глас в Благоевградска област са 312 750 души. 539 са секционните избирателни комисии. Във всички има копирни машини, които бяха доставени преди седмица. Броят им е 550, два от ксероксите са показали дефект, но има осем в резерв. В общините Кресна и Разлог действат подвижни избирателни секции за хора с увреждания. Два екипа от националната жандармерия са командировани в Благоевград и в Петрич със заповед на главния секретар на МВР. 786 полицейски служители работят днес извънредно за спазване на обществения ред и недопускане на престъпления в региона. Има и сили от "Гранична полиция".

Всички избирателни секции в Кюстендилски избирателен район отвориха врати в 07:00 часа. Изборният ден започна нормално, каза пред Дарик зам.-председателят на РИК Васил Иванов. 137 381 души от Кюстендилска област имат право на глас днес. Те гласуват в 281 секции. Броят на отпечатаните бюлетини е с 10% повече, или 152 000, като те са производство на печатницата в Костинброд. 31 партии и коалиции участват във вота в 10-ти МИР - Кюстендил. 2 262 души са членовете на СИК. В секциите с до 500 избиратели работят 7 души, като те са 129. В секциите с над 500 гласоподаватели има 9-членни комисии, като техният брой е 151. Пред всяка секция има залепен Образец на интегралната бюлетина. „Новост в интегралната бюлетина тази година е, че кутийката с номера, където се отбелязва вота, ще бъде в средата. Вляво е изписана партията или коалицията, вдясно тримата първи кандидати за народни представители. На гърба на бюлетината ще има тъмна ивица, която ще скрива вота на избирателя", коментира зам.-председателят на РИК- Кюстендил Васил Иванов.

По информация на председателя на РИК-Плевен Румен Цачев изборният ден е започнал нормално в 11-те общини в Плевенска област, където гражданите ще могат да гласуват в 384 избирателни секции. В момента се получават обаждания от секционните комисии, които информират за началото на изборния ден като се уточняват действията в тези, където има неявили се членове. В една от секциите е починал един от членовете на комисията, като на негово място ще бъде назначен заместник. 34 партии участват в изборите като освен тях в надпреварата за депутатски места се включи и един нзависим кандидат, издигнат от инициативен комитет. Избирателните комисии се състоят от по 9 и 7 членове, като в секциите с повече от 500 избиратели те са в деветчленен състав, а в тези с до 500 избиратели, съставите са седемчленни. Новото тази година е изместването на изборния ден с един час - от 7:00 до 20:00 часа. Друга новост е сканирането на секционните протоколи и публичното им обявяване на интернет страниците. За целта в Плевенска област са осигурени мултифункционални копирни устройства - по едно за всяка избирателна секция. Техническите екипи на общините са получили общо 284 000 броя бюлетини и избирателни списъци за гласуване. Шест са секциите в Плевен, в които ще могат да гласуват избиратели с увреждане на опорно-двигателния апарат или зрението, а общият им брой на територията на областта е 50. Една е подвижната избирателна секция за хора с увреждания - тя се намира в Червен бряг.

Нормално е започнал изборният ден във всички 301 секционни избирателни комисии в област Сливен, съобщават от Районната избирателна комисия. До момента няма постъпили сигнали за нередности и няма подадени жалби. 33 партии и коалиции са регистрирани на територията на 21 МИР Сливен. От тях 27 са регистрация на политически партии, а 6 - коалиции от партии, съобщи говорителят на РИК Сливен Стелли Стефанова. Регистрираните кандидат-депутати са 230 за 6 мандата в Сливенска област. Образуваните секции са 301 - 186 в община Сливен, 32 в община Котел, 20 в Твърдица и 63 в община Нова Загора. Няма регистрирани подвижни секции в областта. Мъжете са преобладаващо число сред кандидатите за народни представители - 194, жените са 76. 180 353 са избирателите в Сливенска област, като най-много са в най-голямата община - Сливен - 114 343. В община Нова Загора право на глас имат 34 624 души, в община Котел - 19 292, и в Твърдица - 12 094. Секционните избирателни комисии в областта са 301. По една в МБАЛ „Д-р Иван Селимински" и Военна болница и една в Женския затвор. Най-възрастният гласоподавател в община Сливен е мъж на 106 години от Сливен, жена на 100 години от сливенското село Калояново също може да участва в изборите днес.

Всички 356 избирателни секции в област Пазарджик за започнали нормално работа в 7:00 часа, съобщи говорителят на РИК-Пазарджик Георги Добрев. Поради недостатъчн брой гласоподаватели няма да има избирателна секция в следствения арест в Пазарджик. Право на глас в областта имат общо 252 798 избиратели, като най-голям е броят им в Пазарджик - 106 971.

Изборният ден в Старозагорска област започна нормално. Това съобщи за БТА председателят на РИК Таньо Брайков. Отворени са всички 482 секции. В пет от тях няма по един от членовете им и в момента се водят разговори с политическите партии за смяната им, уточни Брайков.

Всички 238 избирателни секции в 31-ви Ямболски многомандатен избирателен район започнаха работа в определения от закона час, съобщи председателят на РИК Женя Кайали. Членовете на комисии са се явили в определените секции, макар и на места с известно закъснение, добави Кайали. Гласоподавателите в петте общини на 31-ви МИР са 121 035 души. Най-много секции има в община Ямбол - 102, в община Тунджа
са 52, в Стралджа - 30, в Болярово - 21. Във всички общини, с изключение на Ямбол, има по една подвижда избирателна секция. Местата, в които могат да гласуват избиратели с увреждане на опорно-двигателния апарат или на зрението, са три в Ямбол, по две в общините Елхово и Стралджа и едно в община Болярово. Всички секции на територията на община Тунджа са разположени на първия етаж на сградите и са достъпни за хора с увреждания, допълни Кайали.

Започна изборният ден в Добричка област, като всички секционни избирателни комисии (СИК) са отворени, съобщиха от Районната избирателна комисия. Избирателите в региона са 190 198 души по данни на РИК. Те ще могат да упражнят правото си на глас в 385 СИК, включително и подвижните, каза председателят на РИК Добромир Добрев. В Добрич са отворени 128 секционни избирателни комисии, като са разкрити и в многопрофилната болница за активно лечение, и в Дома за възрастни хора. Няма да работи изборна секция в следствения арест, където имащите право на глас са под минимума, указан от закона. Над 430 полицейски служители днес охраняват изборните секции и обществения ред в областта. За доверието на избирателите в региона се състезават 31 партии и коалиции с 207 кандидати за 6 депутатски мандата.

Нормално е започнал изборният ден на територията на Великотърновска област, съобщи председателят на РИК Десислава Йонкова. От 7:00 часа сутринта са отворени всичките 408 секционни избирателни комисии в десетте общини. 228 155 души в региона са имащите право на глас на настоящите парламентарни избори, уточни Йонкова. Първи данни за избирателната активност и постъпили жалби за изборни нарушения ще бъдат оповестени след 11:00 часа.

Парламентарните изборите в Хасковска област стартираха без проблеми, съобщиха от РИК-Хасково. Всички секции работят нормално. 263-ма са кандидатите за народни представители в хасковския район, а определените мандати са осем. 241 829 са имащите право да гласуват. Броят на секциите е 465, с три по-малко. Закрити са секците в болниците в Тополовград и Свиленград. Закрита е и една подвижна секция в Свиленград. Няма проблеми с ксероксите, потвърдиха от РИК-Хасково. Всяка една секция притежава техниката, която предварително е била тествана. 3 000 застъпници са получили необходимата документация, очакват се и много наблюдатели на изборния процес в областта, съобщиха от РИК.

Изборният ден в Бургас започна нормално. На няколко места тази сутрин не са се явили членове на секционни избирателни комисии, но те веднага са заменени с резервните. Всичките 685 секции са отворени, съобщи председателят на РИК Елка Стоянова. В областта право на глас имат 372 315 души, а най-възрастният гласоподавател е 102-годишен бургазлия. В община Бургас секциите са 289, в това число тези в затвора, болнични заведения и социални домове. 84 са арестантите, имащи право да дадат своя глас в секцията на затвора. За изборите в региона ще има няколко десетки международни наблюдатели. Те ще следят за нарушения по време на вота. Елка Стоянова уточни още, че членовете на СИК нямат ангажимент да подписват всички бюлетини. 4 хиляди души са включени в забранителни списъци в Бургаска област, тъй като са подали заявления, че ще гласуват по настоящ адрес. Две секционни комисии за гласуване с подвижна урна има в областта. Малко под 1000 служители на МВР ще отговарят за сигурността на изборите в област Бургас, каза заместник-директорът на полицията Калоян Калоянов. 613 са полицаите, а 321 души ще са от пожарната и Гранична полиция.

Изборният ден в Габровска област започна нормално и без закъснение, съобщават от Районна избирателна комисия. Около десетина членове на секционни избирателни комисии не са се явили, но се заменят. До този момент не са постъпвали жалби, но са получени множество питания и информация за затруднения в работата на комисиите. Най-често въпросите са били свързани с присъствието на представители на политически партии без баджове. 116 626 са гласоподавателите в Габровска област. Те имат възможност да гласуват в 236 секции. 170 са кандидатите за депутати, издигнати от 34 партии и коалиции. Броят на мандатите е 4. 266 служители на ОД на МВР - Габрово следят за спазване на обществения ред по време на изборите.

Изборният ден във Варненска област започна нормално. Всички 623 секции за гласуване са започнали работа в 07:00 ч., въпреки че някои членове и секретари на комисии са закъснели. Навсякъде има кворум, съобщи председателят на Районната избирателна комисия (РИК) Кристиян Богоев. По думите му вчерашните събития не са се отразили на работата. Общо 7 секции са закрити във Варненска област поради липса на досатъчен брой избиратели. 5 от тях се намират в лечебни заведения в морската столица. Почти 300 000 са хората с право на глас във Варна. Застъпниците на партиите са близо 4000. Вотът ще бъде следен от международни наблюдатели.

Изборният ден в Монтанско започна в 07.00 часа. Няма регистрирани сериозни нарушения на обществения ред преди началото на изборите. За осигуряване охраната на избирателните секции са ангажирани 434 служители на МВР, които отговарят за реда и спокойствието в изборния ден. 279 избирателни секции и 6 подвижни са отворени за гласуване. 54 удостоверения за гласуване са издадени в седмицата преди деня на вота. Група „Български документи за самоличност" е с работно време днес до 18 ч., като искане за издаване на удостоверения за гласуване се подават до 17 ч. В изборното помещение не се допускат въоръжени лица и такива, носещи предмети, опасни за живота и здравето на гражданите. Забранява се използването на мобилни телефони, фотоапарати или друга възпроизвеждаща техника с цел заснемане на начина на гласуване.

В пет от общините в Кърджалийска област изборният ден е започнал нормално. В 07:00 часа са отворени секциите в Ардино, Кърджали, Джебел, Кирково, Момчилград, Крумовград и Черноочене, съобщи председателят на РИК Даниела Петрова. По думите й 2 секции са закрити в болниците в Ардино и Момчилград поради липса на гласоподаватели. Така СИК в 9-ти кърджалийски многомандатен район остават 442, като в това число влизат и 5 подвижни секции - 2 в Кърджали и по една в Черноочене, Ардино и Кирково. Общият брой на избирателите по списъците в Кърджалийско е 223 841. 158 са общо регистрираните кандидати за народни представители в 9-ти кърджалийски многомандатен район. Те ще се борят за общо 5 места в 42-то Народно събрание. 29 са регистрираните партии и коалици, като 23 са партиите и 6 коалициите. Членовете на избирателните секции в Кърджалийско са общо 3698, а над 2000 са застъпниците, които ще наблюдават за правилното протичане на изборния ден в региона. По данни на РИК 51 от секциите в областта ще бъдат разположени на частни адреси, като най-много те са в община Момчилград - 14.