Благодатният огън слезе на земята
Благодатният огън слезе на земята / снимки: БГНЕС

Eрусалимският патриарх Теофил ІІІ измоли Благодатния огън. Около църквата на Божи гроб ехти от камбанен звън. Хиляди вярващи ликуват и се прегръщат в Ерусалим.

Православни християни от цял свят се събраха на Божи гроб в църквата "Възкресение Христово", за да наблюдават чудото.

Частица от пламъка ще освети и много български църкви тази вечер и оттам ще стигне до домовете на вярващите.

Едно от чудесата, които всяка година стават на Велика събота, е слизането на Благодатния огън в Eрусалим в параклиса на мястото, където е бил погребан Христос. Хиляди православни християни от цял свят се събраха на Божи гроб в църквата "Възкресение Христово", за да наблюдават чудото, предава БНТ.

Благодатният огън слезе на земята
netinfo

Православният ритуал датира от ранните години на девети век. Поверието гласи, че в първите минути след запалването си Благодатният огън не пари и не изгаря. Всяка година в два следобед местно време се случва чудото и пламъкът се появява като че ли от небето. Преданието гласи, че ако огънят не слезе на Велика събота, това ще е знак за края на човечеството.

Православният Ерусалимски патриарх Теофил Трети е първият, който получава чудодейния огън след специална молитва. Той го изнася, след което представителите на всички православни патриаршии също взимат от пламъка. Единствените мирияни, които имат право да се докоснат до чудодейните сили на небесния огън, са православните. Те обаче могат да го предават и на другите християнски вероизповедания.

Запалването на Благодатния огън премина при изключително засилени мерки за сигурност от страна на израелската полиция. Преди началото на церемонията църквата "Възкресение Христово" бе щателно проверена, за да се избегнат съмненията, че огънят може да е запален от човешка ръка.

Благодатният огън слезе на земята
netinfo