Наводнен участък край река Струма, няма опасност от преливане на язовири
Наводнен участък край река Струма, няма опасност от преливане на язовири / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Заради снеготопенето и обилните дъждове река Струма преля и подкопа част от брега при петричкото село Генерал Тодоров. Реката е обхванала около 100 декара пасища, но земеделски земи не са засегнати, съобщи кметът на селото, цитиран от БНТ.

От пожарната в Благоевград казаха, че районът около наводнения участък се наблюдава, дигите не са разрушени и към момента няма опасност реката да залее ниви, селскостопански постройки или къщи. В началото на новата седмица разрушеният участък ще започне да се укрепва със скална маса.

За неделя в 8 области в страната е обявен код "оранжево" заради очаквани поройни дъждове. Синоптиците не изключват вероятността от материални щети заради лошото време. В останалата част от страната метеоролозите са обявили "жълт" код заради очакваните обилни валежи. Единствено в областите Видин и Силистра времето ще бъде безопасно.

Нивото на водата в каскадите Доспат - Въча и Доспат е най-критично - между 90 и 95%. Все още обаче има свободен обем, съобщиха от Басейнова дирекция в Пловдив. На два пъти от каскада Въча е освобождаван обем. Заради изпускането е покачено нивото на река Марица. Въпреки това, ситуацията е под контрол и няма опасност от преливания.

Под 90% са достигнатите обеми в язовирите Кърджали, Ивайловград и Студен кладенец. Ново покачване на нивото се очаква на 9 април, за когато е обявен код "жълто" за опасни валежи, уточниха от Басейнова дирекция.

Нивото на река Дунав се понижи в началото на българския участък. При Ново село е отчетен спад от 17 см, водният стоеж е 700 см. При Видин нивото се е понижило с 6 см и днес (6-ти април) е 764 см. В района на Лом е отчетено покачване с 9 см. В останалите хидрометеорологични станции до края на българския участък също се наблюдава покачване на речното ниво. Очаква се водното ниво на река Дунав да продължи да се покачва и през следващата седмица, според прогнозите на Германската метеорологична служба (DWD) и Европейския център за средносрочни прогнози (ECMWF), който се намира във Великобритания, съобщиха от МОСВ.

В българския участък на река Дунав се очаква водното количество да достигне червения праг (водно количество с повторяемост веднъж на 5 години) в понеделник, 8 април 2013 г., като най-високото водно ниво при Видин - около 680 см, се очаква в сряда, 10 април. Короната на дигата при Видин се достига при водно ниво над 760 см. За средното и долното течение на реката на територията на страната най-високо водно ниво се очаква на 12 април.

Подробна прогноза за времето четете на Vremeto.bg