В болница „Доверие” оперират с космическия кораб в хирургията – робота „Да Винчи”
В болница „Доверие” оперират с космическия кораб в хирургията – робота „Да Винчи” / netinfo

Интервю с доктор Йордан Бирданов, завеждащ хирургичното отделение на болница „Доверие" в София. В това отделение вече работи първият в България в областта на хирургията робот за операции - системата „Да Винчи".

Йордан Бирданов: Първата операция с робота „Да Винчи" направихме на 18 февруари, като малко повече от две седмици, близо три седмици ние активно оперираме с тази най-модерна система за операции.

Това е първият апарат в областта на хирургията и втори в страната. Първият в София?

Първият робот работи от близо 5 години в Плевен. Професор Горчев е пионерът в роботизираната хирургия, но той извършва гинекологични операции. Разликата е, че нашият робот е последно поколение, което е пригодено за всички операции в областта на хирургията, гинекологията и урологията. В болница „Доверие" ще се извършват всички операции в тези области.

Колко такива роботи има по света?

През последните няколко години масово навлиза в света системата "Да Винчи", като активно се оперира с 2100 такива системи. Разбира се, най-голям е техният брой в САЩ.

Самите те американски ли са?

Да, компанията, която е разработила тази система, е американска. За това и там навлиза най-широко тази система. Имат най-голям опит в операциите.

Колко струва такъв робот?

Аз не знам точно параметрите на сделката, но струва около 3,5-4 милиона лева.

Държавата е направила инвестиция в Плевен преди години, а сега това е частна инвестиция?

Преди години е била инвестиция от страна на държавата, в нашата болница това е изцяло частна инвестиция.

Как точно се оперира с такъв робот?

За да е по-ясно на слушателите, това са лапароскопски или както са известни безкръвни операции, които се извършват през много малки - от 5 до 10 мм отвори. Разликата с традиционните лапароскопски операции е, че тук между пациенти и хирурга стои роботът "Да Винчи", който от своя страна контролира инструментите, контролира до известна степен хода на операцията и предпазва пациента от случайни грешки и от настъпване на някакви усложнения. Има една по-голяма сигурност за пациента и известен контрол върху работата на хирурга.

Можете ли да програмирате, както е при самолетите, сам да си оперира?

Не. Може би след годините роботите ще оперират, но операцията се извършва от хирург, под контрола на роботизираната система.

Вие управлявате все едно чрез джойстик?

Точно така. Инструментариумът, който е специален за робота, се държи от робота и контролира от него, но ходът на операцията и какво точно трябва да се прави, се контролира от хирург.

Така операциите стават по-точни, стават и по-бързи, вероятно?

Основното е, че операциите се извършват изключително прецизно. Това е разликата от обикновените лапароскопски операции, защото се оперира под едно голямо увеличение, десеткратно увеличение, и освен това образът е в 3D формат. Все едно хирургът се намира вътре в пациента и може с голямо увеличение... Виждат се органите, виждат се кръвоносните съдове, виждат се нервите, всички структури. Всичко това се вижда на нещо като монитор - един пулт за управление. Всичко се вижда от останалата част на екипа, от асистентите, от медицинските сестри и е едно голямо предимство за извършване на операцията. Освен това не само е много по-ясен образът и по-прецизен, освен това и травмата, която се нанася върху пациентите, е много по-малка. Пациентите, които оперирахме, първите случаи, които направихме, самите те споделиха, че нямат болка след операцията. Толкова прецизно е извършена оперативната интервенция, че те не са поискали след операцията обезболяващи.

С пълна упойка ли се прави операцията?

Да, с пълна упойка, както традиционните. Пациентът е в пълна анестезия.

Колко време се възстановява пациентът след това?

Различно, според вида на интервенцията. При по-леките интервенции възстановяването е за няколко дни.

В сравнение с традиционните методи?

Тук няма големи разрези. Това е минивазивна хирургия и възстановяването е много по-бързо.

Колко души в България могат да оперират с този робот?

Точно не мога да изброя, но специално за нашата болница обучение са преминали трима хирурзи, които ще оперираме активно. Урологичният екип в момента е на обучение във Франция и гинекологичен екип.

Вие къде се обучавахте?

Специално за робота моето обучение бе в Белгия, град Гент, където се намира най-съвременният център за обучение за работа с робота "Да Винчи". Другото място е Страсбург. Аз съм бил там по друг повод на обучение - за лапароскопска хирургия. В момента урологичният екип на болница „Доверие" се обучава в Страсбург.

Как протича обучението?

Операциите, които се извършват, понеже все пак се намираме и в чужбина и нямаме право да оперираме граждани на държавата, се извършват върху прасета.

Американци ли ви учат?

Не, екипът е на фирмата, той е международен. На първата операция в България консултант беше проф. Константинидис, който е един от тримата в Европа, който има най-много операции с робот. Те работят над 5 години с робота. Той е извършил над 800 операции с всякакъв обем и сложност, и той беше консултант на първите случаи в България. На Балканите има в Гърция, Румъния и в Кипър. Ние, Слава Богу, успяхме да се включим в семейството на роботизираната хирургия.

Колко операции можете да направите за ден? Преди колко правехте със скалпела, с обикновените лапароскопски апарати, и сега с робота?

За момента бройката на операциите е същата, каквато е с традиционните лапароскопски операции, като постепенно ще се увеличава. Има чисто техническа подготовка за настройка на робота, подготовка на апаратурата и ние там трябва още да се усъвършенстваме.

Здравната каса плаща ли?

За съжаление Здравната каса не поема директно операциите с роботи. Има една програма, която е за гинекологични операции, за определена бройка.

Т.е всички хирургични, урологични не са още вътре?

Предстоят преговори за сключване на договор или създаване на някаква нова клинична пътека.

Всъщност това е бъдещето - хирургът със скалпа изчезва?

Все едно, че болница "Доверие" си купи един космически кораб. Горе-долу така стоят нещата. Може малко пресилено да изглежда сравнението, но е точно така, защото говорим за връх в технологията на медицината. Няма нещо по-съвършено, което да е измислено в областта на операциите.

Сумата, която казахте, че струва този апарат, не е толкова немислима, ако България има изобщо политика в здравеопазването, да купи в няколко областни болници да има такива роботи?

Примерно, в Румъния са 8, в Гърция са 6 робота. Навсякъде се работи много активно. Това е една инвестиция в бъдещето, понеже системите ще навлизат все повече и просто в България трябва да има някъде място, където лекарите дори да се обучават, да придобиват опит, да видят как се работи с това нещо, защото както лапароскопската хирургия, горе-долу тя навлезе в практиката за 20 години масово. Предполагам ,че роботът ще навлезе още по-бързо - за 10-15 години, и не трябва България да изостава.

При този спор, който се води, частното или държавно е по-добро. Това, което вие разказвате, излиза, че частната болница, а не държавните са...

За мен те трябва да бъдат равнопоставени, както е пред закона...

Става въпрос от гледна точка на технологичния напредък, излиза, че пак частната инициатива е тази, която води напред?

В случая да, така е, понеже не само роботът, ние разполагаме с абсолютно всички устройства, които са необходими за извършване на безкръвни операции. Може би в този момент частната болница е малко по-напред от държавната.

Казахте, че преди сте се занимавал с лапароскопски операции?

Да, имах късмета да бъда специализант по хирургия при професор Пожарлиев, който работеше в болница „Света Анна". Той е пионерът, първият, който е направил лапароскопска операция в България. Имах късмета да попадна при него и той да ми даде възможност да работя тази най-съвременна хирургия. В момента професор Пожарлиев е консултант в болница „Доверие" и също оперира с робота.

В България в колко болници се оперира по лапароскопска...

За съжаление, има голямо изоставане в тази област. Няма национална програма, която да кара хирурзите да работят по този начин. Аз имам наблюдения за Англия, където ги обучават, до известна степен дори насилствено ги карат да оперират по този начин.

В Англия не може да си хирург, ако не можеш да оперираш безкръвно?

Точно така, докато в България има много болници, и то по-големи, където не се практикува този вид медицина.

Подкрепяте ли лекарските протести?

Разбира се, че ги подкрепям. За съжаление през последните седмици бях доста ангажиран с робота и не можах...

Колко души сте оперирали досега с робота?

Оперирали сме 4 човека. За тази седмица имаме планирани пак 4 човека за операция. Увеличаваме бройката.

Как, според вас, да се излезе от проблема с лимитите при ограничените пари? Като имаш 8% вноска, плащане от определен краен брой хора, как да направиш така, че с тези пари да може всеки болен да бъде опериран с робот?

Няма да бъде опериран всеки болен с робот. Има строги показания за операция с робота, за всяко едно заболяване, кое е подходящо. Няма да изчезне традиционната хирургия. Дори отворената с разрези - има случаи, където е по-добре да се направи отворена операция. Специално за лимитите - аз не знам защо се направи това нещо тази година - да се въвежда лимит. Принципът в началото при въвеждане на пътеките беше парите да следват пациента. Не може на най-големите болници, които поемат най-голям поток, или болници, които притежават съвременно оборудване, както нашата, да се налагат лимити и хората да не могат да се лекуват там, където искат.

От друга страна, обаче, хората искат да се лекуват близо до вкъщи и да има болници на много места?

Да, трябва да се намери някакъв среден вариант, при който във всяка област, според мен, на България да има една високотехнологична болница, която да разполага с всички необходими средства за лечение по най-съвременния начин и хората да имат достъп до тази област.

Във всяка област - робот?

Не, но примерно в 4-5 области трябва да има такива високотехнологични болници, които да поемат потока и хората да имат достъп до тях.

Цялото интервю с д-р Йордан Бирданов можете да чуете на radio.dariknews.bg