Световните медии за оставката на Борисов
Световните медии за оставката на Борисов / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева

Може да се каже, че премиерът на България Бойко Борисов и Силвио Берлускони доста си приличат. И при двамата има протести по улиците, а освен това и двамата са в много близки отношения с престъпниците, пише "Еспресо". Знае се, че за Силвио Берлускони всеки, който обича жените, е много близък приятел. За да отпразнуват рождения ден на Борисов преди три години, Берлускони долетя до София, заедно с Виторио Сгарби. Двамата премиери се разбират чудесно: "Аз и Борисов продължаваме да вършим добра работа заедно", каза бившият министър-председател на Италия, като завърши с шега: "Моят приятел Борис има само един дефект - по-висок е от мен".

Най-големите германски вестници "Франкфуртер алгемайне цайтунг", "Ди Велт", "Ди Цайт", както и националната обществена телевизия А Ер Де също съобщават за оставката на българското правителство.

Протестите срещу високите цени свалиха правителството в България, пише "Ди Велт". Продължилите с дни протести имаха ефект - българското правителство на Бойко Борисов подаде оставка. Изданията информират подробно за протестите, за причините принудили десетки хиляди граждани да излязат по улиците, както и за ранените по време на протестите граждани.

"Франкфуртер алгемайне цайтунг" публикува и коментар на кореспондента на вестника за региона: „Който познава търпението на българите, знае, че нещо трябва да се случи, когато те излязат масово на улицата. Демонстрациите бяха най-големият социален протест от българската гладна зима през 1996/1997 досега. Положението на българските граждани шест години след влизането им в Европейския съюз е трудно - най-ниските заплати, най-бедната страна. Столицата изживя действително подем, но заплатите в България - дори и в София, са най-ниските в Европа - далеч назад след прибалтийските държави, та дори и Румъния. Едно от последствията е, че българите напускат страната си на тълпи, за да потърсят другаде по-добри доходи. На пръв поглед протестите в България са чисто вътрешнополитически. В действителност поне индиректно те имат връзка и с предупреждението на германския Съюз на местните власти за масов поток от имигранти от България и Румъния в германската социална система.

Правителството на Бойко Борисов подаде оставка след масовите протести заради повишените цени на тока и отоплението, пише "Известия". Изданието припомня и протестите, които прераснаха в сблъсъци с полицията.

Руските експерти смятат, че правителствената криза в България е назрявала от пролетта на миналата година, когато премиерът Борисов нареди да се замрази строителството на атомната централа в Белене, заради разногласията с руската страна за цената на проекта.

В края на януари по инициатива на опозицията се проведе референдум за бъдещето на ядрената енергетика. В резултат на допитването въпросът за бъдещето на новата АЕЦ трябва да се обсъди от парламента в течение на три месеца. За Русия подобна формулировка би означавала продължаване на строителството на АЕЦ "Белене", чийто главен изпълнител е руската компания "Атомстройекспорт". "България е една от най-бедните страни в ЕС. В обозримо бъдеще тя едва ли ще мине без ядрена енергетика", отбеляза завеждащият катедра по световна икономика във Висшата школа по икономика Максим Братерски. В скоро време едва ли трябва да се очаква кардинално подобрение на българския енергиен пазар, констатира изданието.

Българското правителство подаде оставка, хвърляйки страната в политическа несигурност и тежко безпокойство за колебливата икономика, съобщава британският в. "Файненшъл Таймс". Премиерът Бойко Борисов съобщи решението си пред парламента след дни на улични протести, при които се стигна до кървави сблъсъци между полиция и демонстранти пред парламента снощи. "Всяка капка кръв е срам за нас", заяви Борисов. Сега предстоят предсрочни избори и смяна на правителството, отбелязва изданието.

Не се очакваше конфликтният Борисов, който е бивш бодигард, треньор по карате и топ полицай, да подаде оставка, макар че някои българи съвсем не хиперболично сравниха демонстрациите с Арабска пролет. Протестите в държавата членка на ЕС започнаха заради увеличаването на цените на тока, но се разпространиха бързо, тъй като различни групи изразиха гнева си заради корупцията, авторитаризма на правителството, зле свършената работа и най-вече стагнацията на икономиката.

Обратните завои в редица области - от енергетиката до околната среда, объркаха избирателите, разгневиха инвеститорите и подкопаха репутацията на Борисов като целенасочен лидер. Падането на България до 87-о място в света в индекса на Репортери без граници за медийна свобода, показва нарастващите опасения относно ангажимента на България за независими медии като гръбнак на младата й демокрация. Мнозина смятат, че ГЕРБ се намира не по-малко под влиянието на бизнес интереси от своите предшественици.

Борисов уволни финансовия министър Симеон Дянков в понеделник и предложи намаление с 8% на цената на тока вчера, но това не успокои Улицата. "Ширещата се бедност е основната причина зад протестите", казва Димитър Бечев, директор на офиса в София на Европейския съвет по външни отношения. "Сметките за ток са просто мотивът. ГЕРБ осигури фискална стабилност, благодарение на усилията на Дянков, но приходите бяха в застой. Гневът се натрупа, смята се, че правителството е в плен на специални интереси и олигархични мрежи. Гневът се разпространи и в ударената от кризата средна класа, включително малкия бизнес и самонаетите лица, които бяха гръбнакът на ГЕРБ", допълни Бечев.

Макар мнозина българи да използваха социалните мрежи, за да отпразнуват оттеглянето на Борисов, непосредствената последица от оставката му е объркване. И когато димът се разсее, България ще остане с много стари проблеми - политически елит, смятан за отдалечен от народа и свързан със сенчести бизнес интереси, ниски доходи и бавен растеж. БВП нарасна само с 0,5% в последното тримесечие на 2012 година, оставяйки растеж за годината под 1%. Правителството прогнозира растеж на БВП от 1,2% тази година. Предсрочните избори сега изглеждат почти сигурни, освен ако дясноцентристкото правителство на партия ГЕРБ не извади някой заек от ръкава, за да ги предотвратят. При всички случаи избори ще има до 7 юли.

ГЕРБ ще се изправи пред силно предизвикателство от трипартийната опозиция - социалистите от БСП, ДПС, подкрепяна главно от българските турци и мюсюлманите славяни, и либерално-консервативната партия около бившия еврокомисар Меглена Кунева. Макар доскоро ГЕРБ да водеше в социологическите изследвания, тази трипартийна коалиция сега се смята за най-вероятния резултат след изборите.

Като постижения на своето четиригодишно управление след категоричната си победа през 2009 година ГЕРБ може да посочи успеха в намаляването на дефицита и поддържането на ниски нива на дълга, очаква се те да са съответно под 2% и под 20% от БВП, напредък в изграждането на инфраструктура с подкрепата на средства от ЕС. Но падането на Борисов беше поразително - малцина очакваха силният човек да подаде оставка под натиск преди края на мандата му.

Ако ново правителство дойде на власт, Бечев смята, че е малко вероятен обратен завой в икономическата политика - БСП призова за край на режима на плоския данък в България, но потенциалните й партньори вероятно биха отхвърлили подобен ход. "Протестите може да изглеждат грозни, но дългосрочните последици от тях в действителност могат да се окажат положителни - повече прозрачност при регулаторите и да се надяваме, по-ясна регулаторна рамка за монополите в електроразпределението. От негативна страна продължаването на либерализирането на енергийния сектор е поставено под въпрос", казва Бечев. Но първо почти сигурно ще има избори с цялата им съпътстваща реторика и отвличане на вниманието.

Правителството в България ще подаде оставка след седмица на протести, някои от които прераснаха в насилие, съобщава американският в. "Ню Йорк Таймс", позовавайки се на съобщението на премиера Бойко Борисов пред парламента.

Масовите протести бяха предизвикани от увеличаването на цената на тока и корупционни скандали, включително за номинираната за директор на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, която определя цените. Тя беше обвинена, че е продавала незаконно цигари в интернет и номинацията й по-късно беше оттеглена, припомня изданието.

Протестите в градовете в страната в неделя вечер бяха най-големите в страната в последните 16 години. В опит да успокои протестиращите премиерът обяви вчера, че лицензът на чешката компания ЧЕЗ ще бъде отнет. Опозиционните политически партии опитаха да се възползва от обществения гняв заради строгите мерки за ограничаване на разходите с наближаването на парламентарните избори, планирани за юли. Сега те вероятно ще се проведат по-рано, допълва "Ню Йорк Таймс".

Икономическата криза в Европа взе поредната си политическа жертва с оставката на българското правителство след дни на национални протести срещу строгите ограничения и високите сметки за ток, съобщава американското издание "Уолстрийт Джърнъл".

Популярността на премиера и дясноцентристкото му правителство се стопи след години на бюджетни съкращения. В понеделник той отстрани финансовия си министър, водещ политика на строги ограничения, в опит да смекчи критиките, а вчера правителството обяви, че ще намали цените на тока и ще отнеме лиценза на най-голямата електрическа компания в страната, контролирана от чужда държава, отбелязва изданието. Но решенията на правителството не задоволиха протестиращите, които въпреки ниските температури отново излязоха на улицата снощи. Някои протестиращи в София носеха български знамена. Други носеха свещи. Множеството обвини правителството в корупция, скандирайки "Мафия", отбелязва "Уолстрийт джърнъл".

Българското правителство подава оставка след национални протести срещу строгите ограничения на разходите и високите цени на тока, предадоха Ройтерс и РИА "Новости".

Ройтерс отбелязва, че българското правителство е поредното в Европа, което пада заради строгите ограничения на разходите. Франс прес също съобщи за оставката на българското правителство, обявена от премиера Бойко Борисов в парламента. Агенцията отбелязва, че до решението се е стигнало след нарастващи улични протести в най-бедната държава-членка на ЕС. "Няма да участваме в правителство, при което полицията бие народа", заяви Борисов пред парламента, цитиран от Ройтерс и ИТАР-ТАСС.

В последните седмици България беше разтърсена от протести, които първоначално бяха заради високите цени на тока, но след това се превърнаха в национални демонстрации срещу дясното правителство като цяло, отбелязва Франс прес. В понеделник Борисов опита да смекчи кризата, като уволни непопулярния министър на финансите, а във вторник обяви, че ще отнеме лиценза на ЧЕЗ, допълва агенцията.

Франс прес отбелязва, че Борисов е реагирал на задълбочаването на напрежението и припомня, че при протестите в София бяха ранени 28 души в понеделник и вторник, сред които петима полицаи. Един български младеж се запали тази сутрин пред кметството във Варна, а друг младеж се запали във Велико Търново в понеделник, отбелязва Франс прес.

Българският премиер заяви, че дясноцентристкото правителство ще подаде оставка след национални социални протести, пише Асошиейтед прес. Решението идва след като десетки хиляди протестиращи в страната, която е член на ЕС, излязоха на улиците през уикенда и обвиниха правителството, че не е подобрило снижаващия се жизнен стандарт. Протестите в столицата София снощи прераснаха в насилие, като полицията се сблъска с протестиращите, при което бяха ранени 14 души, припомня агенцията. Десетки хиляди протестираха в България, най-бедната държава-членка на ЕС, срещу високите сметки за ток, допълва Асошиейтед прес.

Българското правителство съобщи, че подава оставка след национални протести срещу високите цени на тока и строгите икономии, съобщава и Би Би Си. Десетки хиляди хора протестираха в България, най-бедната държава членка на ЕС, срещу високите сметки за ток. Премиерът опита да успокои протестите във творник, като обеща да намали цените. Той обеща и да накаже чуждестранна електрическа компания, която според него определяла прекалено високи цени на тока, припомня Би Би Си.

Българският премиер Бойко Борисов предложи да подаде оставка, след като антиправителствените протести предизвикаха улично насилие четири месеца преди планираните парламентарни избори, съобщава и агенция Блумбърг.

Премиерът, който дойде на власт през 2009 година, заяви пред парламента, че ще подаде оставката си пред депутатите преди планирания вот за промени в правителството, свързани със смяната на финансовия министър Симеон Дянков, който беше уволнен на 18 февруари.

"Няма да правим промени в кабинета. Ще подам оставката си, след като приключи заседанието на правителството", цитира агенцията думите на премиера Борисов.

Късно снощи българската полиция влезе в сблъсъци с протестиращите в столицата София, които искаха по-високи заплати и оставка на правителството, припомня агенцията. Тя цитира думите на главен комисар Валери Йорданов, който заяви, че десетки са били ранени, а 25 души са били арестувани, след като протестиращите хвърляха камъни срещу полицията, чупиха прозорци и повредиха коли.

Българският премиер Бойко Борисов подаде оставка след бурни обществени протести в столицата и много други градове заради цената на тока, съобщава европейският портал Юрактив. Само часове след като заяви намерението си да продължи да бъде премиер, Борисов заяви пред българския парламент, че ще подаде оставка и че правителството като цяло ще подаде оставка по обяд, отбелязва изданието. (БГНЕС)