Сливенските вековни дървета са победители в конкурса „Дърво с корен 2012”
Сливенските вековни дървета са победители в конкурса „Дърво с корен 2012” / Община Сливен

Черницата и двата ореха от село Глушник ще представят България в надпреварата „Европейско дърво на годината 2013"

Вековните дървета от с. Глушник - черница и два ореха, които се състезаваха с обща номинация за приза „Дърво с корен 2012" спечелиха първо място в конкурса, организиран от фондация „Екообщност". Те ще представят България в надпреварата „Европейско дърво на годината 2013".

1111 души гласуваха в интернет за сливенските дървета и с вота си ги определиха за победители. На второ място се класира черница от с. Златарица, подкрепена със 782 гласа и чинар от с. Белащица - със 722 гласа.

Наградата беше връчена днес на церемония в Полския културен институт в София. Получи я Стефан Стефанов - собственик на двора, в който растат дърветата и човекът, който ги номинира и разказа тяхната история. На събитието присъства и заместник-кметът на община Сливен Румен Стоилов.

„Радваме се, че тази инициатива наред с величествени дървета, показва и историята на местата и помага за съхраняването на родовата памет. Решението на община Сливен е в следващото издание на конкурса да номинираме хилядолетния бряст в центъра на Сливен. То е символът и част от историята на града ни", каза Стоилов.

„Благодарен съм на този конкурс, защото той ме провокира да се интересувам повече от историята на селото и на рода си. Покрай търсенето на информация за нашите дървета, открихме, че те са расли в двора на Паскал войвода, близък на Панайот Хитов. През лятото пък на километър и половина от селото намерих интересно образувание, което може да е тракийско светилище", разказа Стефанов. На награждаването днес присъства и археологът доц. Лисицов, който ще се заеме с проучването му. Специално за събитието кукери от с. Глушник представиха кукерски обреден танц и поканиха журито, организаторите и участниците в конкурса на кукерските игри през февруари в селото.

„До момента българските дървета са печелили второ и трето място в европейското състезание, надяваме се през 2013 г.  да станем първи", каза Любомира Колчева. Тя съобщи, че фондация „Екообщност" ще поиска от Министерството на околната среда и водите да направи регистър на дърветата с история, така че всеки, който иска да пътува и опознава България да има и информация за величествените дървета на родината ни. 

„Орехите са поне на 200 години, защото прабаба ми, която почина на 98-годишна възраст преди 15 години, ги е сварила вече като много големи дървета на младини, когато се е омъжила за прадядо ми. Още тогава не е имало спомен кой ги е засял. Черницата по груби сметки е над 500-годишна и под нея много често е отсядал Панайот Хитов, който я описва в книгата си "Как станах хайдутин" като място, където е сбирал хайдутите си", описва Стефанов историята на дърветата при номинирането им.  

Дърветата от Глушник се състезаваха на финала с още 10 номинации, които са подбрани от жури измежду 47 предложения от цялата страна.  В България наградата „Дърво с корен" се връчва за трета поредна година. Европейският конкурс, в който участват Чехия, Словакия, Франция, Румъния и Полша, е започнал през 2002 г. в Чехия. 

Догодина ще имаме възможност да подкрепим черницата и орехите с гласуване за европейското състезание на адрес - treeoftheyear.org