Депутатите приеха Бюджет 2013
Депутатите приеха Бюджет 2013 / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Депутатите приеха Бюджет 2013
59427
Депутатите приеха Бюджет 2013
  • Депутатите приеха Бюджет 2013

На фона на протестите на майките пред парламента, депутатите замразиха месечните помощи за дете на 35 лева. Това стана при гласуването на второ четене на републиканския бюджет за догодина. След като вчера Народното събрание остави обезщетението за втората година от майчинството под прага на бедността, днес депутатите оставиха и помощите за дете на старото им равнище, но пък гласуваха данъчно облекчение за собствениците на електромобили.

От опозицията поискаха помощите за дете да се увеличат с 15 лева месечно - т.е. да станат 50 лева. Според Мая Манолова от Коалиция за България средствата необходими, за да се увеличат тези помощи, са пренебрежимо малко на фона на разходите, които се правят и на гласуваните бюджети на силовите министерства.

В същото време, макар и един от аргументите на управляващите да въведат данък „лихва" да е да обложат парите на богатите, чрез бюджета депутатите осигуриха данъчно облекчение на собствениците на електромобили, които засега са достъпни единствено за хора с добро материално състояние. За сметка на това обаче не се намериха и 10 млн. лева повече за малките регионални болници. „Предложени са и са защитени от вас единствено и само текстове, които са свързани с икономически интереси", обърна се Манолова към депутатите от управляващото мнозинство.

Според зам. финансовия министър Владислав Горанов - волята на парламента за подкрепа на майките е станала ясна още вчера. Затова пък бюджетът е реалистичен, изпълним и има предпоставки за растеж.

„Той е настроен така, че да стимулира доходите. Има предпоставки, понеже харчи повече отколкото изземва, да стимулира потреблението като един от елементите на растежа, така че пак казвам има предпоставки, заложени в бюджета за стимулиране на растежа следващата година", каза заместникът на Симеон Дянков.

В последния бюджет на кабинета „Борисов" е заложен 1 млрд. лева дефицит или 1,3 на сто от брутния вътрешен продукт. Икономическият растеж трябва да е 1,2 на сто, а инфлацията - 3,4 процента.