Касим Дал учреди нова партия, която нямало да е ДПС-2
Касим Дал учреди нова партия, която нямало да е ДПС-2 / БГНЕС

От днес в България има още една нова партия. Тя се казва Народна партия "Свобода и достойнство". НПСД ще бъде свързана с подобряване на качеството на живот на българските граждани, заяви Касим Дал на учредителна конференция на партията в зала "3" на НДК.

Той припомни за смяната на имената на турците в България, известна като "възродителен процес", и заяви, че единствената организирана съпротива срещу комунистическия режим, КГБ и Държавна сигурност е била осъществена от турската мюсюлманска общност в България.

"Не подозирахме, че ДС е пуснала пипала и сред нас. Научих цялата истина за онова време, след като през 2006 г. разработихме и внесохме единствения закон за ДС", каза Дал. "Разбрах, че съм отдал огромна част от живота и младостта си на дело, което е контролирано от ДС. Оказахме се само маша в ръцете на нашите мъчители", добави Дал. Той опроверга твърдения в публичното пространство, че новата партия ще бъде "ДПС-2", или нова етническа партия.

Турският премиер Реджеп Ердоган изпрати поздравителен адрес за учредяването на новата Народна партия "Свобода и достойнство". Поздравлението от името на турския министър-председател прочете на учредителната конференция на партията Халюк Кепек - главен секретар на Партията на справедливостта и развитието, депутат от Анкара. Ердоган изразява надежда, че новата партия ще има значим принос в политическия живот на България.

От името на премиера Бойко Борисов поздравления отправи министърът на културата Вежди Рашидов. "Нека това да бъде поредната партия, която да помага за демократичното развитие на България", се казва в поздравителния адрес на българския премиер.

Сред гостите на учредителната конференцията, в която са регистрирани 993 делегати, бяха още и лидерите на партиите "Обединени земеделци", Земеделски народен съюз и БЗНС, бившият председател на Народното събрание Огнян Герджиков, Татяна Дончева, Борислав Цеков, Антонина Желязкова, като и политически делегации от Турция, Македония, Косово, Черна гора.