/ ThinkStock/Getty Images
Правителството на Япония създава напълно автономна система за регионално космическо позициониране, защитена от външна намеса, така че страната ще може да се откаже от услугите на американската система GPS, съобщи в. "Санкей".
 
За целта ще бъде обособена група от спътници от серията "Митибики".
 
Първият от тези спътници беше изстрелян през септември 2010 г., а вторият ще излезе в орбита на 1 юни. До края на годината се очаква изстрелването на трети "Митибики", така че да се сформира първична система за позициониране и навигация.
 
Възлагат надежди за по-голяма прецизност на „Галилео” от американската GPS

Успоредно с използваната американска система GPS, тя ще обслужва потребителите в Япония без прекъсване. Грешката при определяне на позиция няма да надхвърля 3 см, докато при GPS тя е около 10 м.
 
До 2023 финансова година Япония ще разполага със 7 спътника от серията "Митибики", което ще позволи отпадане на досегашната американска система.
 
Особеност на японската система е високата степен на криптиране на сигналите. Това позволява, както се твърди, сигурна защита от смущения, предизвикани от враждебни държави или терористични организации.
 
Освен от граждански потребители, "Митибики" ще се ползва и от армията и специалните служби на Япония.
БГНЕС