„Само ние се справихме с нелегалната миграция, най-ниската безработица, 3.7% постоянен растеж на БВП, 10% вдигане на доходите всяка година, много немски инвеститори. Имаме фискален резерв, валутен резерв, стабилен курс евро-лев, втори сме след САЩ по инвестиции в отбраната“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в началото на срещата си с премиера на Свободната държава Бавария Маркус Зьодер в рамките на Мюнхенската Конференция по сигурността.

„Аз пък мога да кажа, че единственият, който винаги остава на своя пост като премиер, независимо какво се случва, е Борисов. Всички в Европа се сменят, обаче един остава“, обърна се премиерът Маркус Зьодер към българския министър-председател.

пресцентър, Министерски съвет

В рамките на срещата двамата премиери обсъдиха детайли по инициираната от тях среща между баварския и българския бизнес в София, която ще е допълнителен стимул за задълбочаване на двустранните икономически връзки.

Министър-председателят Бойко Борисов изтъкна важността на доверието на баварския бизнес за търговия и инвестиции в нашата страна и подчерта, че България ще продължи да полага усилия в тази посока. Премиерите на България и Бавария бяха единодушни, че потенциал в задълбочаването на двустранните контакти има още в иновативните производства с висока добавена стойност и развитието на технологиите.

Екип на YouTube посрещна Борисов на летището в Мюнхен (СНИМКИ/ВИДЕО)

Двамата правителствени ръководители изразиха задоволство и от интензивните политически контакти през последните години, както и динамичните връзки в областта на вътрешните работи, сигурността и туризма. Борисов и Зьодер обсъдиха актуалната миграционна политика на ЕС.

„България контролира напълно ситуацията с миграционния поток и продължава да поддържа високо ниво на сигурност на външната граница на ЕС. Граничната сигурност остава наш приоритет“, изтъкна българският премиер Борисов.