/ Guliver/Getty Images
Трима българи и петима турци са арестувани от полицията на Одрин, съобщава БТА. Турците са заподозрени за връзки с организацията на Фетула Гюлен, смятан за "идеолог" на неуспешния опит за преврат в Турция през 2016 г.

Обвинение за българката Мира Яшар, арестувана в Турция по подозрение в тероризъм

Българите са задържани по подозрение, че са помагали на турците да преминат нелегално в България.

Новината бе потвърдена и от Външно министерство. В информация, изпратена до медиите, се посочва, че Генералното консулство на Република България в Одрин е получило информация от турските власти, че на 17 ноември са били задържани трима българи.

С решение на Втори наказателен съд – Одрин от 20 ноември на тях е наложена мярка „задържане под стража” и тримата се намират в затвора от закрит тип „F” в град Одрин. Тримата български граждани са обвинени в „нелегален трафик на мигранти и умишлено подпомагане на престъпна организация”.

Арестът на турците е направен в района на селището Йеникадън, когато екип на службите за борба с терора и нелегалния трафик от Одрин е спрял за проверка микробус. Акцията е извършена по сигнал за подготовката на бягство в България на няколко души.

При проверката са установени двама мъже със заповед за задържане заради връзки с движението на Гюлен. Други трима от спътниците са се оказали в списъка на "подозрителните лица".

Две българки са арестувани в Турция по подозрение в тероризъм

Тримата българи са арестувани в Одрин, като при обиска у тях е намерена голяма сума пари. Турските власти подозират, че парите са получени за нелегален трафик на хора.
 
БТА