/ БГНЕС, архив
Френски съдия предяви официално обвинение срещу руския сенатор и бизнесмен Сулейман Керимов в пране на пари с цел укриване на данъчни задължения, предаде Ройтерс, цитирайки прокурора на Ница Жан-Мишел Претр. Именно на летището в този град 51-годишният Керимов бе задържан в понеделник.

Според френската правна система формалното обявяване на едно лице за разследвано често, но не винаги, води до предаването му на съд.

Прокурорът Претр, цитиран от ТАСС, каза, че Керимов ще трябва да предаде руския си паспорт във френската полиция и да плати на френските власти гаранция от 5 млн. евро, за да не остане в ареста. Макар че излиза на свобода, той остава под съдебен контрол и не може да напуска пределите на департамента Алп Маритим (Крайморски Алпи) до края на следствието. При това, отбеляза прокурорът, той "трябва да се откаже от срещи и контакти с лица, чиито имена ние не можем да огласим".

Милиардерът Керимов, който е сенатор - член на руския Съвет на федерацията (горната камара на парламента), бе арестуван в понеделник вечерта на летището в Ница във връзка със следствено дело за укриване на данъци. От Кремъл заявиха, че ще направят всичко по силите си да защитят неговите правни интереси и напомниха, че той има дипломатически имунитет. Според руски медии Керимов е влязъл във Франция с личния си паспорт, тъй като посещението му е било частно, а не официално.

Вчера френското външно министерство заяви, че дипломатическият имунитет на Керимов се разпространява само върху неговите непосредствени длъжностни пълномощия. Според говорителката на министерството Аниес Ромате-Еспан, цитирана от Ройтерс, работа на съдията по делото е да установи дали предявените към Керимов обвинения са свързани със служебното му положение, за да бъде защитен той от дипломатическия си имунитет.

Френски съдебен източник каза, че в центъра на разследването е придобиването на няколко луксозни недвижими имота на френската Ривиера чрез фиктивни компании, което би дало възможност на Керимов да си спести данъци, дължими на френската държава, съобщи Ройтерс.
БТА