/ БГНЕС
Полицията във Виетнам повдигна обвинения срещу седем лица във връзка със смъртта на 39 мигранти, чиито тела бяха открити в камион край Лондон миналата година, съобщиха властите, цитирани от Ройтерс.

Жертвите, сред които има две 15-годишни момчета, бяха главно от две провинции в северната част на централен Виетнам. Там липсата на възможности за намиране на работа, насърчения от местните власти, банди на трафиканти на хора и проблеми, свързани с околната среда, подхранват миграцията.

Седем подсъдими, сред които и виетнамка, живееща в Китай, са обвинени в подготовка на документи на 67 души от различни части на Виетнам, за да работят нелегално във Великобритания и Европа, съобщи полицията в провинция Хатин.

Шофьорът на камиона ковчег, обвинен за смъртта на 39 души, се призна за виновен

Полицията каза, че една от жертвите е трябвало да плати 22 000 долара, за да подготвят нужните й документи. След това жената била прехвърлена последователно в Китай, Франция и Великобритания.

Загиналите в камиона виетнамци хвърлиха светлина върху незаконната търговия, която изпраща бедни хора от Азия, Африка и Близкия изток на опасни пътувания към Запада. Полицията във Виетнам съобщи, че разследването продължава и може да се разшири.

Арести във Виетнам заради трагедията с камиона ковчег


Миналата седмица британската полиция арестува още двама души във връзка с мъртвите виетнамци, открити в камиона.

Аутопсиите показаха, че причина за смъртта им е липса на кислород и хипотермия в затворено пространство.
БТА