/ Gulliver/Getty Images
Двудневен траур беше обявен в Генуа заради рухването на моста, при което загинаха десетки.

Рухна мост в Италия, десетки са загинали (СНИМКИ/ВИДЕО)

"В израз на скръб, солидарност и подкрепа на всички жители на Генуа за роднините на загиналите в резултат на срутването на моста "Моранди", градската управа обявява сряда, 15 август, и четвъртък, 16 август за дни на траур", съобщават от местната администрация.
 

Gulliver/Getty Images

До момента е потвърдена смъртта на 35 души, съобщи агенция АНСА, цитирайки министъра на вътрешните работи на Италия Матео Салвини. Сред загиналите има три деца на възраст 8, 12 и 13 години. Други 16 души са ранени при срутването на 100-метровия участък на моста.

Трагедията в Генуа: Разследват кой е отговорен за срутването (СНИМКИ/ВИДЕО)

Спасителните служби продължават да работят по изваждането на оцелели изпод развалините. При срутването на моста около 30-35 коли и няколко камиона паднаха от височина 45 метра върху река, железопътна линия и складове.

Gulliver/Getty Images
 

Частично срутилият се в Генуа мост "Моранди" ще бъде напълно разрушен, съобщи заместник-министърът на инфраструктурата и транспорта на Италия Едуардо Рикси.

Gulliver/Getty Images


"Целият мост "Моранди" ще бъде разрушен. Това ще доведе до сериозни последствия за автомобилното движение и до проблеми за жителите и превозвачите", заяви Рикси. „Подобен мост не може да се срути от удар на мълния, нито пък от буря. Виновните (бел.ред. за инцидента) трябва да бъдат намерени", подчерта той.

Не е било възможно да се предвиди срутването на моста в Генуа

Във вторник около 13.00 ч. българско време в Генуа се срути мостът "Моранди", който е част от автомагистрала А10. По време на срутването върху съоръжението са се намирали десетки коли. Под отломките бяха затрупани хора. Повреден е и газопровод.

Вижте снимки на рухналия мост в Италия (СНИМКИ)
БГНЕС, БТА