/ БГНЕС
Турското разузнаване разследва дали атаката в холандския град Утрехт е мотивирана от лични подбуди или от тероризъм, заяви президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган в телевизионно интервю, предаде Ройтерс.

Турция решително осъжда нападението в холандския град Утрехт и изразява солидарността си с народа на Холандия, се казва в официалното изявление на турското Министерство на външните работи. „Ние осъждаме категорично днешното нападение в Утрехт, независимо от това кой е извършителят и какви са неговите мотиви. Изказваме съболезнования на роднините на загиналите и ранените в резултат на тази подла атака, желаейки скорошно възстановяване на ранените. Солидарни сме с правителството и народа на Холандия против това нападение”, се посочва още в заявлението.

Стрелба на няколко места в холандски град, има жертва и ранени (СНИМКИ/ВИДЕО)

Холандската полиция задържа за нападението 37-годишния Гьокмен Танъш. Мотивите му остават неизвестни, заяви на пресконференция премиерът на Холандия Марк Рюте. Около инцидента остават много въпроси и слухове, каза той.

Министърът на вътрешните работи Ферд Граперхаус заяви за Асошиейтед прес, че е прекалено рано да се каже дали заподозреният е имал терористичен мотив, но призна, че той има криминално досие. Министърът предупреди да не се избързва с предположенията за мотивите, като заяви, че е важно независимото разследване да проучи уликите.

"Да, заподозреният е познат на министерството на правосъдието. Той има криминално досие. Това е всичко, което знаем. Не мога да дам повече подробности", каза министърът. Местни медии съобщиха, че срещу лицето са били повдигани различни обвинения няколко пъти през последните години - от опит за убийство до дребни кражби в Утрехт и околностите, а само преди две седмици мъжът отново бил в съда по обвинения за изнасилване на жена през 2017 г.

Холандската полиция задържа мъжа, заподозрян за стрелбата в Утрехт

Междувременно стана ясно, че холандските антитерористични власти са понижили нивото на терористична заплаха за провинция Утрехт с една степен - от пета на четвърта, след като бе задържан главният заподозрян за стрелбата.

Във вторник знамената във всички държавни учреждения ще бъдат спуснати наполовина в знак на траур, съобщи премиерът, цитиран от ТАСС. Ситуацията обаче няма да засегне провеждането на изборите за съвети на провинциите, планирани за 20 март.
БТА, БГНЕС