Историческа среща между Доналд Тръмп и Ким Чен-ун
Историческа среща между Доналд Тръмп и Ким Чен-ун / Guliver/Getty Images
Безпрецедентната среща на върха със севернокорейския лидер Ким Чен-ун в Сингапур допринесе за избягването на ядрена катастрофа, заяви президентът на САЩ Доналд Тръмп, цитиран от Франс прес и ТАСС.

Тръмп и Ким са приели взаимните си покани за посещение на Северна Корея и САЩ

"Искам да благодаря на Председателя (на Държавния съвет на КНДР) Ким, че направи първата решителна крачка по пътя към светло ново бъдеще за своя народ. Нашата безпрецедентна среща - първата между американски президент и лидер на Северна Корея - доказва, че реалните промени са възможни!, написа Тръмп в Туитър.
"Светът значително се отдалечи от потенциална ядрена катастрофа! Повече никакви изстрелвания на ракети, ядрени изследвания или тестове! Заложниците се завърнаха у дома при семействата си. Благодаря на Председателя Ким, нашият ден заедно бе исторически!", написа Тръмп в друг туит.
Езикът на тялото издаде емоциите на Доналд Тръмп и Ким Чен-ун (СНИМКИ/ВИДЕО)

"Няма граница за това, което Северна Корея може да постигне, когато се откаже от ядреното си оръжие и се включи в търговията и взаимодействието със света. Председателят Ким има възможността да влезе в историята като лидер, който положи началото на прекрасна нова ера на сигурност и благоденствие за своите граждани", добави Тръмп в друг туит.
Тръмп заяви в интервю за Фокс нюз, че САЩ няма да водят съвместни военни учения с Южна Корея докато Северна Корея добросъвестно преговаря по денуклеаризацията си, предаде Ройтерс.

На въпрос за евентуалната визита на Ким Чен-ун в САЩ Тръмп каза, че в подходящото време севернокорейският лидер "абсолютно ще дойде в Белия дом".

Историческа среща между  Доналд Тръмп и Ким Чен-ун
Guliver/Getty Images


Тръмп и Ким Чен-ун подписаха исторически документ (СНИМКИ)

В друга част от интервюто за Фокс нюз, цитирана от ТАСС, Тръмп заяви, че Ким "притежава много добри лични качества".

"Той е забавен и много, много умен. Той е отличен преговарящ. Чудесно се спогодихме" от самото начало на срещата на върха в Сингапур, заяви Тръмп.
БТА