Доналд Тръмп
Доналд Тръмп / Gulliver/Getty Images
Ден след като вътрешният надзорен орган на Министерството на правосъдието (към което спада ФБР) обяви, че не е констатирало политическа пристрастност, когато бюрото е започнало да разследва контактите между президентската кампания на Тръмп през 2016 г. и Русия, Доналд Тръмп скастри директора на ФБР Кристофър Рей, предаде Ройтерс.

Демократите в Камарата на представителите на САЩ обявиха обвиненията срещу президента Доналд Тръмп

Както съюзниците на Тръмп, така и неговите критици намериха основания за подкрепа за себе си в заключението на надзорния орган, публикувано вчера. В него се констатират 17 грешки на ФБР, но тези констатации едва ли ще прекратят полемиката около легитимността на разследването, превърнало се в едно от главните предизвикателства пред президентството на Тръмп.
 


В интервю за телевизия Ей Би Си Рей бе запитан дали мисли, че ФБР нечестно е взело кампанията на Тръмп на прицел. Шефът на ФБР, който бе назначен на този пост от Тръмп, отговори твърдо "Не".

Демократите са готови с две обвинения за импийчмънта на Тръмп

Това обаче предизвика острата ответна реакция на Тръмп, който писа в Туитър: "Аз не зная кой доклад е чел директорът на ФБР, но със сигурност не този, който ми бе даден на мене. . . С такъв подход ние никога няма да можем да оправим ФБР, което е тежко разбито, макар че там работят някои от най-славните мъже и жени!". По-късно за пореден път окачестви действията на демократите като "лов на вещици".
 


Представители на ФБР и на Белия дом засега не са отговорили на исканията на Ройтерс за коментар по туита на Тръмп.

В интервюто си Рей каза, че е взел насериозно грешките на ФБР, но посочи основния извод на надзорния орган, който е констатирал, че разследването "бе открито и с адекватен анализ и пълномощия". Той също така отхвърли тезата, лансирана главно от Тръмп и неговите поддръжници, че Федералното бюро за разследване е част от бюрократичната мрежа на "дълбоката държава", поставила си за цел да подкопае позициите на Тръмп.

Рей добави, че тази теза е обидна за хората, работещи във ФБР, които "вършат работата си с професионализъм, хъс, обективно и с кураж".
 
Тръмп обяви за смехотворни обвиненията, които му отправиха демократите в процедурата по импийчмънта.

Председателят на юридическата комисия на Камарата на представителите "Джери Надлър преди малко каза, че съм бил "оказал натиск на Украйна с цел намеса в изборите от 2020 г." Това е смехотворно и той знае, че не е вярно", написа в Туитър Тръмп, който отново осъди ставащото като лов на вещици.

По-рано днес лидерите на демократите в Конгреса обявиха, че повдигат на Тръмп обвинения в злоупотреба със служебно положение и възпрепятстване на работата на Конгреса.

Президентът Тръмп ще вземе отношение по двете необосновани обвинения, които демократите представиха днес, на съдебния процес в Сената, заяви говорителката на Белия дом Стефани Гришам, цитирана от Ройтерс.

"Президентът ще вземе отношение по тези фалшиви обвинения в Сената и очаква да бъде напълно оневинен, защото не е извършил нещо нередно", каза Гришам
БТА