Доналд Тръмп
Доналд Тръмп / Guliver/Getty Images
Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че е обсъдил с руския си колега Владимир Путин възможността скоро двамата да се срещнат и да обсъдят начини за ограничаване на надпреварата във въоръжаването, предаде Франс прес.
 
"Поздравих го за изборната му победа", заяви Тръмп в Овалния кабинет в отговор на въпрос за телефонния му разговор с руския президент, посочва БТА. "Водихме много добър разговор и мисля, че вероятно ще се срещнем в близко време", добави той. Според Тръмп възможни теми на обсъждане на такава среща на върха са надпреварата във въоръжаването, Украйна, Сирия и Северна Корея. "Може да обсъдим надпреварата във въоръжаването. Както знаете, той неотдавна заяви, че това не е нещо хубаво", каза Тръмп. "Ще останем далеч по-силни от всяка друга страна в света", уточни все пак президентът на САЩ.

САЩ са имали достъп до газа "Новичок", твърди руски депутат
 
На 18 март Владимир Путин бе преизбран за четвърти мандат с 76,7 процента от гласовете. За разлика от незабавните поздравления от съюзници като Китай или Индия, западните страни се забавиха да го поздравят за победата в сегашната обстановка на напрежение между тях и Москва, което допълнително се изостри от отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал в Англия, отбелязва АФП.
 
Говорителката на Белия дом Сара Сандърс заяви, че засега няма конкретни планове за среща на президента Доналд Тръмп с руския му колега Владимир Путин, чиято изборна победа някои американски конгресмени нарекоха фалшификация, предаде Ройтерс.

САЩ: Ще бъдем твърди към Русия, докато не решат да си променят поведението

"Ние не диктуваме какво да правят другите страни. Онова което знаем е, че Путин беше преизбран в неговата страна", каза Сандърс в отговор на въпрос дали Тръмп смята, че изборите в Руси са били честни и справедливи. "За това не е ставало дума в днешния им разговор", добави тя. Сандърс каза, че САЩ ще продължат да проявяват твърдост към Русия когато е необходимо, но ще продължат и диалога с нея.
 
Сенаторът републиканец Джон Маккейн отправи критики към президента Тръмп, че е поздравил Путин за преизбирането му за президент на Русия за четвърти шестгодишен мандат, предаде Асошиейтед прес. "Американски президент, който поздравява диктатори, че са спечелили избори с измама, не е лидер на свободния свят". Маккейн, който е председател на сенатската комисия за въоръжените сили, добави, че с това поздравление "Тръмп е оскърбил всеки руски гражданин, на когото бе отказано правото да гласува в свободни и честни избори, за да определи бъдещето на страната си".
БТА