Доналд Тръмп
Доналд Тръмп / БГНЕС
Американският президент Доналд Тръмп предупреди, че САЩ ще бъдат принудени "да унищожат напълно" Северна Корея, ако Пхенян не спре с ядрените предизвикателства, предаде Ройтерс.
 
Тръмп нарече севернокорейския лидер Ким Чен-ун подигравателно "ракетния човек", който по думите му е тръгнал на самоубийствена мисия.

Кибервойна и опит за убийството на Ким Чен-ун сред опциите на САЩ срещу Пхенян?
 

Силна шумотевица изпълни зелената мраморна зала на Общото събрание на ООН, когато Тръмп произнесе най-острото си предупреждение, отправяно досега към Северна Корея, чиито тестове на балистични ракети и ядрени опити предизвикаха повсеместно безпокойство.
 
"Няма да имаме друг избор, освен напълно да унищожим Северна Корея", ако тя не даде заден ход, каза Тръмп.

"Ракетният човек е на самоубийствена мисия - за него и за режима му", добави президентът и призова държавите членки на ООН заедно да изолират правителството на Ким, докато не спре с "враждебното" си поведение.

Пхенян заплаши Вашингтон „с най-големи страдания и болки“
 
Той благодари на Русия и Китай, че са подкрепили новите санкции на ООН срещу Пхенян, предаде ТАСС.
 
В дебютната си реч пред Общото събрание на ООН, Тръмп нарече Иран "икономически изчерпана престъпна държава", чийто основен износ е насилието, предаде Асошиейтед прес.
 
Той нарече договорената през 2015 г. от неговия предшественик Барак Обама ядрената сделка с Иран най-лошата и едностранчива, подписвана някога от САЩ. По думите му светът не може да позволи на "убийствения режим" да продължи с дестабилизиращите действия и да строи опасни ракети.
 
Скоро: Северна Корея ще може да нападне САЩ и Европа

"Време е да изобличим и да подведем под отговорност" държавите, които предоставят финансиране и убежище на терористични групировки. "Ще спрем радикалния ислямски тероризъм, защото не можем да позволим да разкъсва страната ни и целия свят", каза Тръмп в 40-минутната си реч.
 
Тръмп заклейми "неприемливата ситуация" в "социалистическата диктатура" Венецуела, предаде Франс прес.

Северна Корея вероятно готви нова провокация
 
"Не можем да останем със скръстени ръце. Като добри приятели и съседи, ние и всички други трябва да си поставим за цел да им помогнем да си върнат свободата, да си възстановят държавата, да си възвърнат демокрацията", каза Тръмп.
 
САЩ са готови да предприемат "по-нататъшни действия", ако режимът на Николас Мадуро "продължи да налага авторитарно управление", добави държавният глава.
Тръмп каза, че страната му "се стреми към деескалация на сирийския конфликт", към "намиране на политическо решение, което ще уважи волята на сирийския народ".

Тръмп за поредния ядрен опит на Северна Корея: Пхенян ще разбере само от едно нещо
 
По думите му международната общност трябва да се бори със заплахите срещу националния суверенитет - от Украйна до Южнокитайско море.
 
Масовото движение на бежанци през международните граници е "нечестно" както за приемащите страни, така и за родните им, каза още Тръмп.
 
Загубата на граждани е изтичане на човешки капитал за родните им страни. В приемащите страни мигрантите са бреме за хората с ниски доходи, на които медиите и правителствата не обръщат внимание, каза Тръмп.

Тръмп: Военни действия срещу Северна Корея не са избор номер едно на САЩ
 
Американският държавен глава не спести критики и по адрес на ООН. "Плащаме 22 процента от целя бюджет (на организацията) и дори повече. Ако можеше действително да изпълни всичките си цели, тази инвестиция лесно щеше да се отплати", заяви Тръмп и допълни, че ООН се фокусира повече върху бюрокрация, отколкото върху постигане на резултати, предаде ДПА.
 
Речта на Тръмп, продължила 40 минути, бе излъчвана по иранската държавна телевизия. Веднага след края ѝ израелският премиер Бенямин Нетаняху пък каза, че в 30-годишния си политически опит той не е чувал по-смела реч и поздрави Тръмп, че е казал истината за големите опасности, пред които е изправен нашият свят и че е отправил силен призив за противопоставяне на тези опасности с цел гарантиране на бъдещето на човечеството, предаде Асошиейтед прес.
БТА