/ Gulliver/Getty Images
Искането на президента на САЩ Доналд Тръмп да се разследва дали агенти на ФБР са проникнали в кампанията му идва след обвинения, които той отправя от няколко дни, без да има конкретни доказателства в тяхна подкрепа, пише френският в. "Монд".
 
Тръмп иска проверка дали ФБР е внедрявало шпиони в предизборния му щаб

Това може да е стратегия за отвличане на вниманието, отбелязва изданието, посочвайки, че множество конгресмени от Демократическата партия на САЩ обвиняват Белия дом и Републиканската партия, че всъщност се опитват да дестабилизират специалния прокурор Робърт Мълър, който разследва дали е имало заговор между Москва и предизборния щаб на Тръмп по време на предизборната кампания през 2016 г. Адам Шиф, член на комисията по разузнаване на Камарата на представителите, оцени твърденията за шпионин в предизборния щаб на Тръмп като абсурдни.
 
Ексшефът на ФБР: Тръмп е морално неспособен да бъде президент

Нареждайки ново разследване, президентът на САЩ надхвърли обичайните си тактика, при която говори за злоупотреби и политическа предубеденост сред разследващите го и премина към оказване на директен натиск върху правосъдието, отбелязва в. "Ню Йорк таймс". Това е изключителна стъпка, която предишни президенти са се колебаели да предприемат.
 

Gulliver/Getty Images


Правни експерти заявиха, че подобна президентска намеса може да доведе до сблъсък между действащия президент и неговото Министерство на правосъдието, подобно на случилото се с президента Ричард Никсън по време на скандала "Уотъргейт". Тогава редица високопоставени служители подават оставки, вместо да изпълнят заповедта на президента да уволнят специален прокурор, който го разследва.
 
Тръмп намекна, че ФБР може би са внедрили свой човек в предизборния му екип

Под натиска на Тръмп министерството на правосъдието поиска вчера от главния си инспектор да прецени дали разследването на връзки между Русия и предизборната кампания на действащия президент е било опетнено от политически мотиви. Това е забележителна стъпка, за която служителите на министерството се надяват да предотврати по-голям сблъсък между президента и ФБР.
БТА