Заплахата от тероризъм във Великобритания остава много висока
98497
Заплахата от тероризъм във Великобритания остава много висока
  • Заплахата от тероризъм във Великобритания остава много висока
Британският министър-председател Тереза Мей нарече предполагаемото нападение днес пред парламента в Лондон шокиращо и предупреди, че равнището на терористична заплаха в Обединеното кралства продължава да е много високо, предаде Ройтерс.
 
Кола помете пешеходци край британския парламент, има ранени (СНИМКИ/ВИДЕО)
 

Gulliver/Getty Images


Полицията съобщи, че мъж умишлено се е врязал с кола сред пешеходци и велосипедисти и е ранил трима души, преди да се блъсне в огражденията край парламента.
 
Министърът по въпросите на сигурността Бен Уолъс каза, че арестуваният нападател е 29-годишен британски гражданин, дошъл от друга страна. "Засега случаят се приема за терористичен акт, но това все още не е напълно потвърдено", добави той.
 

Gulliver/Getty Images


Атаката в Лондон: Терористичен акт (ВИДЕО)

Заплахата от тероризъм във Великобритания остава много висока. Призовавам хората да останат бдителни, заяви в комюнике Мей, която е на почивка извън страната. Наред с това тя призова британците да се обединят и да продължат да живеят нормално, отбелязва АП.
 

Gulliver/Getty Images


Британското правителство запази равнището на терористична заплаха на досегашната "сериозна" степен. Решението да не се повишава нивото на заплаха беше взето след среща на правителствения кризисен комитет "Кобра".
 


Помощник-комисар Нийл Басу от лондонската полиция каза, че не са установени други заподозрени и според полицията жителите на Лондон вече не са застрашени.
 
МВнР: Няма данни за пострадали българи при инцидента в Лондон

Говорител на Мей съобщи, че от март 2017 г. във Великобритания са осуетени 13 заговора на ислямистки екстремисти и 4 крайнодесни заговора, а също че в момента се водят 676 разследвания за тероризъм.
 

Gulliver/Getty Images


Американският президент Доналд Тръмп нарече случилото се днес в британска столица "поредна терористична атака в Лондон". "Тези животни са побъркани и с тях трябва да се отнасят крайно сурово и твърдо", написа той в Twitter.
 
БТА