/ БГНЕС
Британският премиер Тереза Мей обеща днес да налее милиарди лири допълнително в изпадналото в криза обществено здравеопазване, най-вече благодарение на икономиите в резултат от излизането на Великобритания от Европейския съюз, предаде АФП.
 
Мей обяви, че до 2024 г. в Националната служба за здравеопазване (NHS) ще постъпват допълнително по 20 милиарда лири годишно. "След като напуснем ЕС и престанем да плащаме всяка година огромни суми на Брюксел, ще разполагаме с повече пари за приоритети като здравеопазването", заяви тя в статия за неделния брой на в. "Дейли мейл".
 
Брекзит може да се провали, предупреди британският външен министър

За да осигурим на службата за здравеопазване финансирането, което ще й нужно в бъдеще, обаче дивидентите от Брекзита няма да са достатъчни и страната ще трябва да съдейства малко повече, допълва министър-председателят.
 
Очаква се Мей да даде по-подробни разяснения за тези проекти в понеделник, в речта си за бъдещето на националната здравна служба, която празнува своята 70-годишнина. Британските медии говорят за повишаване на данъците и за заеми.
 
Какво ще се случи с бюджета на ЕС след Брекзит?

Отделянето на повече пари за здравеопазването благодарение на икономиите от напускането на ЕС беше един от аргументите на привържениците на Брекзита (сред които и сегашния външен министър Борис Джонсън) в кампанията за референдума през 2016 г. Тогава поддръжници на напускането бяха написали на червен автобус лозунга: "Пращаме на ЕС по 350 млн. лири всяка седмица. Вместо това да финансираме здравеопазването си".
 

БГНЕС


Огласените от Тереза Мей цифри надхвърлят техните очаквания. "Това, което обявявам, означава, че през 2023/ 2024 г. в службата за здравеопазване ще постъпват по 660 млн. лири налични пари седмично", заяви тя в интервю за Би Би Си. "Тези пари са предназначени за съкращаване на чакането за медицински грижи, за по-бързото лечение на рака и за подобряване на медицинските грижи в областта на психическото здраве", допълни Мей.
 
Рекорден брой британци съжаляват за Брекзит

Предстоящата седмица се очертава да бъде доста хаотична за Тереза Мей. Разбунтували се депутати от нейната консервативна партия може да я поставят пред изпитание при разглеждането на законопроекта за Брекзита, който в сряда ще бъде върнат в Камарата на общините. Допълнителното финансиране за националното здравеопазване "сега може да обедини всички ни", писа във в. "Сънди телеграф" здравният министър Джереми Хънт, който подкрепяше оставането в ЕС.
БТА