/ Gettyimages
Че се намират европейки, които смятат за привлекателно да се омъжват за джихадистите от т.нар. "Ислямска държава", знаем отдавна. За японки досега не бяхме чували нищо. На какво се дължи това?

Защо младите жени стават "джихадистки булки" в "Ислямска държава"?

В един бежански лагер Северен Ирак в момента са задържани около 1300 жени от различни държави, които са се присъединили към т.нар. „Ислямска държава“, за да се омъжат за джихадисти. Според представител на иракските сили за сигурност, в лагера има граждани от около 14 държави, в това число и от Япония.

Белгийката, на която обещаха рая в Сирия, но попадна в ада

Интересното е, че в самата Япония досега е известен само един-единствен случай на местен човек, присъединил се към ИД. Става въпрос за студент от Хокайдо, който изразявал желание "да се включи в революцията", и който впоследствие е бил задържан. Правителството досега не е съобщавало за японски жени, които да са се присъединили към "Ислямска държава".

мюсюлманка
Gettyimages

Напоследък сред младите японци се забелязва леко нарастващ интерес към близкоизточните култура и религия – включително и към посещения на джамията в токийския квартал Шибуя. Говорител на Съюза на мюсюлманите в Япония обаче съобщи, че не е чувал за жени, които да са се присъединили към ИД.

Паралели със сектата "Аум"

Медийният експерт от университета в Хокайдо Макото Ватанабе смята, че е твърде възможно някои млади японки - също както и някои от младите европейки - да са попаднали в мрежите на идеолозите на ИД в интернет. "Когато един млад човек е дезориентиран или се чувства изолиран в обществото, той става уязвим за екстремистки влияния, разпространявани в социалните мрежи", твърди Ватанабе.
 

Невероятната история на Франциска, която поиска да стане джихадистка
 

Експертът прави паралел с японската секта "Аум Шинрикьо", която призоваваше за сваляне на японското правителство. Извършената от нейни привърженици през 1995 г. газова атака в токийското метро, при която загинаха 12 души и пострадаха хиляди, сложи край на съществуването на  сектата.
 

Жените, присъединили се към „Ислямска държава", са по-опасни от мъжете


"Хората, които се бяха отдали на този култ, се опитваха да придадат някакъв смисъл на живота си, привлечени от една организация със засилен религиозен елемент“, казва Ватанабе. Сега същото се случва и с някои млади японци, които се чувстват привлечени от "Ислямска държава", допълва експертът.

Тема-табу

Ако японски момичета и жени наистина са се присъединили към ИД, за да стават съпруги на джихадисти, след завръщането си в Япония те не могат да разчитат на никаква симпатия или разбиране. Затова пък едва ли ще им се търси съдебна отговорност. Според Ватанабе, една от причините за това е, че японските медии избягват темата и са наложили пълно мълчание по въпроса. Очевидно от нежелание да се петни имиджа на страната.

Как салафитите прелъстяват наивни момичета

Освен това те се занимават предимно със скандалите на местните политици и медийните звезди. Ватанабе смята освен това, че е напълно възможно японското правителство да е дало указания на медийните концерни да си държат езика зад зъбите по този въпрос.