/ БГНЕС, архив
Мощен тайфун, напредващ към Япония, предизвика пред себе си силни ветрове и дъждове, при които загинаха двама души, а над десет бяха ранени през днешния ден, предаде Франс прес.
 
Тайфун Лан, определен като "много обширен и много мощен" от японската Агенция по метеорология, е придружен от ветрове със скорост 216 км/ч в Тихия океан, южно от Япония. Той се придвижва на североизток и може да удари Токио утре около обяд.

Япония посреща мощен тайфун с порои и бурни ветрове
 
Силните ветрове принудиха авиокомпаниите да отменят над 500 полета, а някои влакове и фериботи бяха спрени от движение в западната част на страната, съобщават японски медии.
 
Пешеходец е загинал от рухнало върху него строително скеле в западния град Фукуока, а 70-годишен мъж е открит мъртъв, след като се гмурнал в морето, за да хване въже, вързано за кораб, докато се опитвал да се спаси от собствената си потъваща лодка.

Най-малко 11 души са пострадали в цялата страна.
 
Автомобилната компания Тойота (Toyota) обяви, че утре ще спре производството във всичките си заводи.

Бурята Офелия стовари бедствие върху Ирландия (СНИМКИ/ВИДЕО)
 
Премиерът Шиндзо Абе разпореди на министъра, отговарящ за природните бедствия, да бъде в готовност и да мобилизира спасителни екипи, включително войници.
 
Властите призоваха хиляди жители в селища край бреговете на морето, реките или по склонове да се скрият в убежища. Агенцията по метеорология предупреди за опасност от високи вълни, свлачища и наводнения в централната и западната част на страната.

Избирателите в японската столица отидоха да гласуват въпреки проливния дъжд и силния вятър.