/ iStock/Getty Images
17 са смъртните случаи при 554 заразени
Световната здравна организация (СЗО) посочи, че засега няма да обявява международно извънредно положение в сферата на общественото здраве заради появилия се в Китай нов коронавирус, предаде ДПА.

Експерти от СЗО се аргументираха, че на този етап не виждат причина за подобна декларация, но все пак смятат за необходимо днес да продължат дискусиите по проблема в Женева.

Китайските власти информираха на 31 декември СЗО за появата на неизвестна досега пневмония в централния град Ухан с население 11 милиона души. На 7 януари китайски специалисти установиха причинителя на болестта - коронавирус 2019-nCoV.

Смъртоносните епидемии, тръгнали от Китай

От днес в Ухан е спряно движението на влаковете и самолетите, за да се ограничат рисковете от международно разпространение на заразата.

По актуализирани данни властите в Китай потвърдиха 17 смъртни случая от коронавируса и още 554 заразени. Болни от коронавируса има в Ухан, Пекин, Шанхай, Шънчжън и други градове. Заразени с коронавируса има също в Япония, Филипините, Южна Корея, Тайван, Тайланд и САЩ.

Новият коронавирус се адаптира и мутира

Лекари посочват, че характерни симптоми за коронавируса са хрема, кашлица, болки в гърлото и стягане в гърдите. Възможни са също главоболие и треска, която може да продължи няколко дни.

Рискови групи са лица с отслабена имунна система, деца и възрастни хора. При тях се наблюдават симптоми, подобни на тези при пневмония и бронхит.
БТА