/ Thinkstockphotos
Съветът на ЕС прие днес допълнителни санкции срещу Северна Корея съобразно секторните санкции, наложени от Съвета за сигурност на ООН на 5 август. Това се случи в отговор на продължаващата дейност по разработването на ядрено оръжие и балистични ракети при явно незачитане на предишните резолюции срещу Пхенян.

Какво замислят световните сили след севернокорейското ядрено изпитание?

Новите мерки са насочени срещу основния износ на КНДР, като налагат пълна забрана върху целия износ на въглища, желязо и желязна руда, морски дарове, олово и оловна руда. Допълнителни санкции са насочени срещу извършваната от КНДР контрабанда на оръжие, срещу смесените й предприятия с чуждестранни дружества, банките и способността на страната да получава приходи и да получава достъп до международната финансова система.

Скоро: Северна Корея ще може да нападне САЩ и Европа

В допълнение страните от ЕС няма да позволяват на севернокорейски граждани да работят на тяхна територия, тъй като се предполага, че те получават приходи, които се използват в подкрепа на незаконните ядрени и балистични програми на КНДР.

Напрежението между САЩ и Северна Корея разтревожи Европа

Държавите от ЕС ще забранят отварянето на нови съвместни предприятия, както и разширяването на съществуващите съвместни предприятия с допълнителни инвестиции с организации и граждани от КНДР. На 10 август Съветът на ЕС приложи допълнителните вписвания, въведени с резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, като добави деветима граждани и четири организации, които подкрепят тези незаконни програми, към списъците на подлежащите на замразяване на имущество и ограничения за пътуване.

Какви са шансовете за война между Северна Корея и САЩ

Общо подлежащите на ограничителни мерки срещу КНДР са 62 граждани и 50 организации, както са посочени от ООН. ЕС определи самостоятелно 41 граждани и шест организации, включени в списъка.
БТА