/ iStock/Getty Images
Първият от двата реактора на атомната централа във Фесенем, Източна Франция, най-старата действаща АЕЦ в страната, бе изключен от електроснабдителната мрежа днес в 2 ч. (3 ч. българско време). Това съобщи електрическата компания Е Де Еф, цитирана от Франс прес.

Така започна първият етап от затварянето на централата, разположена на границата с Германия и в близост до Швейцария. Тя е била пусната в експлоатация през 1977 г.

ОАЕ скоро пуска първата в арабския свят АЕЦ

Настроени против затварянето на този реактор, след което се предвижда на 30 юни да бъде спрян и вторият, служители на АЕЦ "Фесенем" заплашиха да не се подчинят и да не изпълнят необходимите процедури. В крайна сметка обаче процесът, наподобяващ спиране за поддръжка, бе осъществен безпроблемно. Само че този път реакторът няма да бъде задействан отново - за възмущение на персонала, отбелязва Франс прес.

"Ще има луфт от 10 години", докато във Фесенем заработи техноцентърът, който се предвижда да замени централата, предупреди синдикалистът Жан-Люк Кардозо.

Петте компании от краткия списък искат да инвестират в АЕЦ "Белене"

А според кмета на града последиците от затварянето на реактора "ще се усетят още утре, щом хората започнат да се изселват". Закриването на АЕЦ бе разкритикувано тази сутрин от около 40 представители на местните власти.

По думите на френския премиер Едуар Филип спирането на инсталациите във Фесенем е "първият етап от енергийната стратегия на Франция, целяща постепенно ребалансиране" между различните видове източници на енергия. Предвидено е все повече да намалява делът на атомните централи (достигащ в момента 79 на сто - показател, по който страната сега е на първо място) и да се увеличава делът на възобновяемите източници.
БТА