Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че лидерите на страните членки на ЕС са се разбрали да увеличат разходите за общата отбрана и политика на сигурност, както и за борба срещу нелегалната миграция в следващия дългосрочен бюджет на Съюза, след като Великобритания го напусне, предава Ройтерс.

ЕС към Великобритания: Време е за избор
 
Говорейки по време на пресконференция след неформалната среща на лидерите на ЕС в Брюксел, Туск заяви, че амбициозният краен срок за постигане на споразумение относно бюджета за периода между 2021 и 2027 г. до края на годината изглежда сложен за постигане, посочва „Фокус“.
 
Туск допълни, че много от лидерите са готови да допринесат с допълнителни средства в общия бюджет, за да компенсират загубата на доходи, след като Великобритания напусне Съюза през 2019 г., както и да финансират новите общи политики, но че други не са толкова готови за това.

Туск отхвърли и като „чиста илюзия“ плановете на британското правителство за отношенията с ЕС след Брекзит.

„Радвам се, че правителството на Обединеното кралство изглежда се движи към по-конкретна позиция. Но ако медиийните съобщения са верни, опасявам се, че позицията на Обединеното кралство се базира на чиста илюзия“, посочи Доналд Туск, който идната седмица ще посети Лондон за преовори с премиерката Тереза Мей.

Юнкер с ироничен коментар: За Великобритания би било добре аз да съм й премиер

Европейският съюз трябва да съкращава своите бюджетни разходи след напускането на Великобритания. Това заяви от своя страна председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.
 
Ще ни се наложи да съкратим двете най-големи европейски програми – Общата земеделска политика и Кохезионната политика. Ако не направим това, ще ни се наложи да съкратим с 45% всички останали програми на ЕС“, каза Юнкер, цитиран от БГНЕС.
 
Той също така отбеляза, че тези съкращения на разходната част от бюджета на ЕС неизбежно ще бъдат придружени от увеличаването на вноските на европейските страни в общия бюджет.
 
„Този разговор на срещата премина по-добре, отколкото очаквах. 14-15 от 28 държави изразиха готовност да увеличат вноските си в бюджета на ЕС“, каза Юнкер.

Лондон иска по-дълъг преходен период след Брекзит
 
Въпросът с колко трябва да бъдат увеличени националните вноски в бюджета на ЕС не е обсъждан на днешната среща и държавите не са поели никакви конкретни ангажименти, съобщават източници запознати с разговорите.

Колко ще плаща обаче България при тази ситуация?

За България това означава около 4 милиона евро на година. Срещу вноската страната ни получава три пъти повече средства от Европа. Или казано просто - за всеки даден лев България взима три обратно, посочва NOVA.

Юнкер погали Борисов по темето (ВИДЕО)
 
„По-изгодно за нас е да се увеличи вноската, защото ние сме от нетните получатели. Кохезията обаче ще е трудна тема”, заяви премиерът Борисов.