/ Gulliver/Getty Images
Компанията Фейсбук беше разтърсена от скандал тази седмица, след като източник изнесе данни, че "Кембридж аналитика" (консултантска компания в сферата на политиката, която е била наета от Тръмп за предизборната му кампания през 2016 г.) е придобила неправомерен достъп до информация за 50 милиона потребители на социалната мрежа.

Марк Зукърбърг: През годините направих много грешки

През последните два дни тя загуби 60 милиарда долара от стойността си на фондовите пазари поради опасения, че нейните отношения с "Кембридж аналитика" може да навредят на репутацията й, да подплашат рекламодателите и да станат причина за въвеждане на по-строги регулации, отбелязва Ройтерс.

Фейсбук заяви, че данните са били събирани от Александър Коган - учен в областта на психологията, създал приложение в рамките на социалната мрежа, което е било свалено от 270 000 души. Според компанията след това той нарушил нейните правила, като предал данните за потребителите на "Кембридж аналитика".

Как Фейсбук смята да наднича в мозъците ни?

"Събитията през последната седмица са истински шок", каза Коган пред Би Би Си. "Според мен по същество съм използван като изкупителна жертва, както от Фейсбук, така и от "Кембридж аналитика", при положение че смятахме, че правим нещо съвсем обикновено", допълни той.

Невидимата мрежа: Какво се крие в мрачните дълбини на интернет (ВИДЕО)

Коган  каза, че точността на тази база данни е била преекспонирана от "Кембридж аналитика", както и че е било по-вероятно информацията да навреди на кампанията на Тръмп.

Шпионира ли ни Facebook?

В интернет се появиха призиви за бойкот на социалната мрежа. Създателят на "WhatsApp" Брайън Ектън призова всички потребители на "Фейсбук" да изтрият профилите си там.
"Време е! Изтривайте "Фейсбук", написа Ектън в собствения си профил в "Туитър".
БТА, БГНЕС