Си Цзинпин
Си Цзинпин / БГНЕС
Новият коронавирус е най-тежката спешна здравна заплаха за Китай от създаването на комунистическия режим през 1949 г. Това заяви днес президентът Си Цзинпин, като същевременно призна, че има пропуски в борбата със заразата, предаде Франс прес.

Епидемията от вирусна пневмония, заразила близо 77 000 души в Китай и взела над 2400 жертви, "е криза, голямо изпитание за всички нас", каза той, цитиран от националната телевизия.

Си Цзинпин призова да вземат спешни мерки за борба с новия коронавирус

През 2002-2003 г. в Китай избухна и епидемия от т. нар. Тежък остър респираторен синдром (ТОРС), при която починаха към 650 души в страната, включително в Хонконг.

В сравнение с нея новото заболяване изглежда "е по-трудно да се предотврати и овладее", заяви китайският президент на съвещание с висшите ръководители на страната.

Арестуваха китайски дисидент, критикувал Си Цзинпин в борбата с новия коронавирус

Китайските власти фактически поставиха под карантина преди месец град Ухан, първоначалното огнище на вируса, с 11-милионно население.

Епидемията, плъзнала из трийсетина страни и територии, силно забави китайската икономика. Си Цзинпин призна, че тя "неизбежно силно ще се отрази на икономиката и обществото", но увери, че последиците ще са краткотрайни и ще може да бъдат овладени.
БТА