бурка
бурка / Thinkstock/Getty Images
Над две трети от жителите на швейцарския кантон Санкт Гален гласуваха на референдум в подкрепа на забрана на бурките на обществени места в техния район, предаде Франс прес, като се позова на официалните резултати. Такава забрана е в сила в съседния кантон Тичино от юли 2016 г., припомня АФП.

Близо 67 процента от избирателите са дали днес одобрението си за текста за бурките, вече приет от регионалния парламент с подкрепата на популистката десница и центристите. Прилагането му обаче беше блокирано от Зелените и от младежката организация на Социалистическата партия с инициативата за настоящия референдум.

Отсега нататък "всеки, който става неразпознаваем като прикрива лицето си на обществено място и така застрашава обществената сигурност, общественото спокойствие и религиозния мир, ще бъде наказван с глоба", се казва в текста.

Социалистът Фреди Феслер, който отговаря за сигурността и правосъдието в кантон Санкт Гален, разкритикува неяснотата в законодателния текст, най-вече по въпроса как да се установи, че жена с бурка представлява опасност. Пред в. "Тан" критици на мярката изразиха опасения и от "непредвидими и произволни санкции".

В Швейцария в момента няма закон, който урежда въпроса за бурките на територията на цялата страна - правителството смята, че решението за това трябва да вземат кантоните.

Швейцарците ще могат да изразят позицията си на национален референдум, вероятно следващата година, след като гражданско сдружение успя да събере в срок необходимите 100 000 подписа за организирането на такъв плебисцит.

В Швейцария днес имаше и национален референдум за развитието на мрежата от велоалеи в страната. Според прогнозните резултати на Бернския социологически институт предложението за подобряване на инфраструктурата се подкрепя от около 72 процента от участниците в допитването.

На друг референдум швейцарците отхвърлиха две законодателни инициативи, свързани с политиката за храните - за защитата на местните фермери и продукти, и за вноса на екологично чисти продукти, произведени съгласно швейцарските норми, посочва ДПА.
 
БТА