Юлия Самойлова
Юлия Самойлова / БГНЕС
Европейският съюз за радио и телевизия /ЕСРТ/ може да наложи санкции срещу Украйна и временно да я отстрани от участие в конкурса "Евровизия-2017" заради ситуацията с руската представителка Юлия Самойлова, на която бе отказан достъп до страната в период от три години, съобщава ТАСС. Агенцията цитира информация на швейцарския таблоид "Блик", който се позовава на генералния директор на ЕСРТ Ингрид Делтонр.

Украйна предложи Русия да изпрати друг участник в Евровизия

"Подобно поведение на Украйна е абсолютно неприемливо", цитира изданието ръководителката на европейското медийно ведомство. Делтонр водела преки преговори по този въпрос с премиера на Украйна Володимир Гройсман и с президента на страната Петро Порошенко, така че да може да бъде намерено "приемливо решение".
"Дълбоко съжалявам, че "Евровизия" стана жертва на политически игри. Конкурсът трябва да радва милиони хора по света и да ги сближава, а не да разпалва вражди", отбеляза Делтонр.

Руският Първи канал отказа предложението за дистанционно участие на Евровизия

На 22 март стана известно, че Службата за безопасност на Украйна /СБУ/ е забранила за три години достъпа до страната на руската представителка Юлия Самойлова. СБУ счита, че руската певица е нарушила законите, като не е получила необходимото разрешение от Киев за изнасяне на концерт в Крим през лятото на 2015 година.

Украйна забрани достъпа в страната на руската представителка в Евровизия
БТА